Udland

Dansk mand risikerer dødsstraf, men den rigtige morder er stadig på fri fod, siger forsvarer

Olasupo Shasore, forsvarer for en 53-årig dansk mand tiltalt for drab på sin kone og datter i Lagos, Nigeria, siger, at danskeren nægter sig skyldig.

- Vi mener, at morderen stadig er et sted derude.

Sådan siger Olasupo Shasore, forsvarer for en 53-årig drabstiltalt dansker i Lagos, Nigeria, til TV 2.

Den 53-årige dansker risikerer dødsstraf. Han er tiltalt for at have dræbt sin 37-årige nigerianske kone og parrets 4-årige datter i deres lejlighed i Ikoyi i Lagos i Nigeria i april i år. Sagen mod den 53-årige dansker kommer for Lagos High Court den 8. oktober, besluttede retten i Lagos forleden.

- Alle drabstiltaler medfører et krav om dødsstraf i Nigeria, så det er korrekt, at han risikerer dødsstraf, siger Olasupo Shasore til TV 2 i telefonen fra sit kontor i advokatfirmaet Africa Law Practice i Lagos.

Udført ved hængning og skydning

Nigeria er et af de afrikanske lande, hvor man tager dødsstraf meget bogstaveligt.

- Dødsdomme bliver eksekveret i Nigeria, så der er en reel risiko for min klient, siger advokaten.

Dødsdomme i Nigeria bliver ifølge Amnesty International typisk udført ved hængning og skydning - og i det nordlige Nigeria, hvor der er shariah-lovgivning kan det også ske ved stening.

I 2016 blev tre personer henrettet i Nigeria, men ifølge Amnesty Internationals årsrapport for 2017 fandt der ingen henrettelser sted i landet sidste år. 621 personer blev dødsdømt i Nigeria sidste år, og 2285 mennesker sidder på dødsgangen i landets fængsler - fire af dem er udlændinge.

Hvis den 53-årige dansker bliver dømt, kan han anke en eventuel straf. Den højeste retsinstans i Nigeria er Supreme Court (Højesteret, red.).

Forsøgte at forklæde det som en ulykke

Danskeren er tiltalt for i april i år at have dræbt sin kone og sin datter, og ifølge anklagemyndigheden forsøgte han at få det til at se ud, som om de to var blevet kvalt som følge af et gaslæk. Anklagemyndigheden mener, danskeren bankede sin 37-årige kones hoved flere gange mod en væg, så hun døde, og at han derefter forgiftede parrets 4-årige datter.

- Han havde slæbt deres livløse kroppe hen til gashanen for at skabe det indtryk, at de var blevet kvalt som følge af et gaslæk, har anklager Effiong Asuquo ifølge Nigerian News Agency sagt ved et af de indledende retsmøder i sagen mod danskeren.

Afventer obduktionserklæring

Men danskeren nægter sig skyldig i drab, siger hans forsvarer.

- Min klient nægter sig skyldig. Han mener stadig, morderen er derude. Men det er ikke muligt for mig at give dig hans forklaring endnu, han har kun været fremstillet kort i retten, siger Olasupo Shasore.

- Nu afventer vi den endelige obduktionserklæring, anklageren har lovet, at den kommer i løbet af tre-fire uger, og så håber vi på at kunne sige mere, siger Olasupo Shasore.

Ambassade yder bistand

Overfor TV 2 bekræfter Udenrigsministeriet mandag aften at en dansk statsborger stadig er tilbageholdt i Nigeria.

-  Udenrigsministeriet kan bekræfte, at en dansk statsborger er tilbageholdt i Nigeria.  Ambassaden og konsulatet i Nigeria yder sædvanlig konsulær bistand. Udenrigsministeriet har tavshedspligt i personsager og kan ikke bidrage med yderligere oplysninger, hedder det i en mail fra Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter.