Udland

Trump i kovending: Mener nu igen, at Nordkorea udgør en ekstraordinær trussel

For 12 dage siden mente Trump, at der ikke længere var en atomtrussel fra Nordkorea.

Nordkorea udgør stadig en ekstraordinær trussel mod USA. 

Det slog USA's præsident Trump fredag fast, da han underskrev et dekret, der forlænger en række økonomiske sanktioner mod det nordkoreanske styre.

Det var ellers en optimistisk præsident Trump, som efter det historiske møde med den nordkoreanske diktator Kim Jong-un den 12. juni i Singapore, på Twitter ikke var sen til at erklære: 

- Der er ikke længere en atomtrussel fra Nordkorea. 

Erklæringen fik omverdenen til at fatte nyt håb for en fredelig fremtid. Kritikere mindede dog om, at Nordkorea tidligere er løbet fra aftaler om atom- og raketnedrustning, og at kun tiden vil vise, om dette vil gentage sig.

Usædvanlig og ekstraordinær trussel

Her underskrev Kim Jong-un en erklæring, hvori han lovede, at Nordkorea vil arbejde for en atomvåbenfri koreansk halvø, omend de to lande stadig mangler at aftale betingelserne for afrustningen. 

Løftet har tilsyneladende ikke været tilstrækkeligt for den amerikanske præsident - ihvertfald har han ændret holding.

Og i fredagens erklæring henviser Trump til, at den nordkoreanske regering "stadig udgør en usædvanlig og ekstraordinær trussel mod USA's nationale sikkerhed, udenrigspolitik og økonomi". 

I erklæringen er det desuden noteret "eksistensen og risikoen for spredningen af fissilt materiale til våbenbrug". (Fissilt materiale er de egenskaber, der skal til for at opretholde en nuklear kædereaktion red.)

Trump benyttede desuden lejligheden til at underskrive en anden erklæring fredag, hvori han forlængede det nationale nødberedskab med et år. 

Nødberedskabet har eksisteret siden 2008, og var især aktuelt i betragtning af, hvor tilspidset situationen blev mellem USA og Nordkorea sidste år.

Nordkorea kan ramme amerikansk fastland

Da meddelte Nordkorea, at styret var i stand til at nå det amerikanske fastland med sine ballistiske missiler efter en lang række missiltest og atomprøvesprængninger. 

Også på andre punkter har de officielle udtalelser vist sig at være forvirrende. Således hævdede præsident Trump torsdag, at nedrustningen i Nordkorea allerede er begyndt, mens forsvarsminister Jim Mattis dagen forhinden havde sagt, Nordkorea tilsyneladende ikke havde taget nogen skridt mod en afrustning. 

Udskyder militærøvelse

Fredag kom det også frem, at USA på ubestemt tid har udskudt to militærøvelser med Sydkorea, som skulle have fundet sted i løbet af de næste tre måneder.

En årlig storstilet militærøvelse, som sidste år havde deltagelse af 17.500 amerikanske soldater og 50.000 soldater fra Sydkorea. 

Tiltaget sker for at støtte diplomatiske forhandlinger med Nordkorea efter topmødet i Singapore, oplyser en talsmand for USA's forsvarsministerium Pentagon.

Det ligger i tråd med Trumps erklæring i forbindelse med topmødet i Singapore, hvor udtalte, at han havde i sinde at "afslutte krigslegene" snarest muligt.