Britiske pubber gør klar til Brexit - alkohol fra EU bandlyses

Lørdag er det to år siden, at briterne stemte sig ud af EU. Det markerer den britiske pubkæde Wetherspoon med en udfasning af drikkevarer fra EU.

Ender man på en af Wetherspoons 880 pubber i Storbritannien, vil man i fremtiden ikke kunne få et glas champagne fra Frankrig eller en hvedeøl fra Tyskland. Der vil til gengæld være rig mulighed for at slukke tørsten i drikkevarer, der enten bliver produceret i Storbritannien eller fra mere eksotiske steder som Australien.

EU's toldunion er et protektionistisk og misforstået system

Tim Martin, grundlægger af Wetherspoon

Kædens grundlægger Tim Martin, som er ivrig tilhænger af et britisk exit fra den Europæiske Union, vil markere Brexit ved at udfase drikkevarer fra kontinentet fra den 9. juli i år, så pubbernes sortiment i fremtiden bliver EU-frit.

Pubejers appel: Brexit skal være helhjertet

Ifølge flere britiske medier – blandt andet avisen Financial Times – var Tim Martin selv meget aktiv i Brexit-kampagnen, da den britiske befolkning stemte om EU-medlemskab for to år siden. Hans holdning er, at de penge, som briterne bruger på EU-medlemskab, kan gøre bedre nytte andre steder. Nu siger han, at når Storbritannien forlader unionen i marts næste år, så skal det gøres helhjertet ved også at forlade EU’s toldunion.

- EU's toldunion er et protektionistisk og misforstået system, udtaler Tim Martin til den britiske avis The Guardian og forklarer endvidere, at skiftet til andre drikkevarer end dem fra EU vil gøre det billigere for kunderne.

Ud med fransk champagne og tysk øl

Netop toldunionen er et af de mest omdiskuterede emner i Brexit-debatten i øjeblikket. Nogle politikere er tilhængere af at forblive i toldunionen, mens andre mener, at det kun kan gå for langsomt med at forlade den.

Så længe Storbritannien er en del af EU’s toldunion, er importen af for eksempel tysk øl og fransk vin ikke pålagt told. Hvis briterne derimod importerer udefrakommende varer for eksempel vin fra USA eller Australien, bliver disse drikkevarer pålagt told. Briter, som Tim Martin, der er tilhængere af Brexit, siger, at når Storbritannien forlader EU, så kan landet egenhændigt indgå frihandelsaftaler med eksempelvis USA og Australien, og at det vil gøre varer fra disse lande billigere end i dag.

- Der pålægges afgifter på de 93 procent af verdens varer, som ikke er med i EU. Det holder priserne høje i Storbritannien, forklarer Tim Martin til The Guardian.

Svensk cider er en undtagelse

Derfor vil man fremover få skænket britisk bryggede bobler eller et glas Chardonnay fra Australien på Wetherspoons pubber.

Ifølge Sky News har et enkelt produkt fra EU har dog formået at snige sig igennem nåleøjet på Tim Martins pubber – også i fremtiden. Det er cideren Kopparberg fra Sverige. Det sker, fordi det svenske firma har annonceret, at man vil til at producere produktet i Storbritannien.