Udland

Trump truer med told på europæiske biler

Hvis ikke EU dropper sine toldsatser på amerikanske produkter, vil USA lægge 20 procent told på biler fra EU, tweeter den amerikanske præsident.

 I dag gik EU for alvor ind i den verserende toldkrig med USA. Den betyder, at visse produkter fra EU-landene bliver dyrere i USA og omvendt.

Det var egentlig USA, der startede toldkrigen den 1. juni, og siden indførte EU straftold som reaktion - det er den, der trådte i kraft til midnat. Men alligevel er det den amerikanske præsident, Donald Trump, der nu truer med at indføre endnu mere told, hvis ikke den europæiske told bliver fjernet.

- Hvis ikke disse tariffer og barrierer snart bliver fjernet, vil vi lægge 20 procent told på alle deres biler, der kommer ind i USA. Byg dem her!, tweetede præsidenten fredag eftermiddag.

Som det er nu, pålægger EU 10 procent told på amerikanske biler, mens USA har 25 procent told på pickups, men blot 2,5 procent told på personbiler.

Den nuværende amerikanske told gælder stål og aluminium importeret fra andre lande, mens den europæiske told rammer en række produkter, du kan se i grafikken lidt længere nede i denne artikel.

Vil gøre europæiske produkter mindre attraktive

De tre ord til sidst i Donald Trumps tweet, "byg dem her", er netop kernen i enhver toldkrig. En told på europæiske produkter, for eksempel biler, betyder nemlig, at de bliver dyrere at købe for de amerikanske forbrugere - hvilket dermed vil gøre amerikanskproducerede biler, der ikke er underlagt told, billigere i sammenligning.

Hensigten med tolden er dermed at gøre ens egne produkter mere attraktive og dermed styrke ens egen økonomi.

Lyn-analyse

Trump viser, at han er klar til at optrappe den her konflikt om nødvendigt.

Han har længe haft øje på den europæiske bileksport, som er et meget større område end stål og aluminium. I penge er det omkring fem gange mere end de områder.

Han er åbenbart ikke klar over, at blandt andet Mercedes har en masse fabrikker i USA, når han truer på den her måde.

Problemet med strategien fra Donald Trump er dog ifølge EU, at den går i rette med årtiers økonomisk politik, hvor USA og EU har haft et sundt partnerskab uden toldmure, hvilket har gavnet begge parter og forbrugerne på begge sider af Atlanten.

Men i Trumps USA, hvor det er "America First", er det imidlertid vigtigere at forsvare den amerikanske økonomi og skabe de bedst mulige forhold for den amerikanske industri.

Disse varer rammes af EU-straftold

Straftolden gælder varer produceret i USA, men ikke amerikanske varer produceret i eksempelvis Europa eller Kina.

Fødevarer

Fødevarer

Tranebær- og appelsinjuice, peanutbutter samt forskellige former for ris, majs og olier.

Foto: Scott Olson / Scanpix Denmark

Alkohol og tobak

Alkohol og tobak

Whisky, cigaretter, tobak, vandpibetobak, tyggetobak og snus.

Foto: John Sommers Ii / Ritzau Scanpix

Personlig pleje

Personlig pleje

Udvalgte makeup- og hudplejeprodukter, herunder babypudder, hårlak og varer til manicure eller pedicure.

Foto: Frederic J. Brown / Scanpix Denmark

Tekstiler

Tekstiler

Forskellige former for t-shirts, jeans, bukser, sko og sportssko samt tæpper, sengetøj, viskestykker og håndklæder.

Foto: Mike Segar / Scanpix Denmark

Stål

Stål

En lang række stålprodukter, herunder skruer, rør, stålwires, beholdere, køkken- og grilludstyr, vaske og stiger. Men også større varer som robåde, motorbåde, sejlbåde og motorcykler.

Foto: Scott Olson / Ritzau Scanpix

Keramik

Keramik

Spisestel, køkkenudstyr og toiletartikler i porcelæn og ler.

Foto: Romeo Gacad / Scanpix Denmark

Glas

Glas

Ruder, sikkerhedsglas, spejle og drikkeglas.

Foto: Franck Fife / Scanpix Denmark

Elektronik

Elektronik

Særlige touchskærme, luftrensere, hvidevarer, udstyr til videospil, elektronisk legetøj, lampetilbehør.

Foto: Glenn Chapman / Scanpix Denmark

Diverse

Diverse

Omfatter blandt andet spillekort, paraplyer og parasoller, solsenge og smykker.

Foto: Simon Knudsen / Scanpix Danmark

Rammer produkter for 21 milliarder

Tolden fra EU rammer de pågældende produkter med en told på mellem 10 og 50 procent, og straftolden rammer samlet set varer, for hvad der svarer til 21 milliarder danske kroner.

- Det lyder voldsomt, men man skal tænke over, hvor mange varer der egentlig importeres fra USA og verden til EU. Så hvis man kigger på økonomiens størrelse, så er det meget små beløb, forklarer chefanalytiker Allan Von Mehren fra Danske Bank.

Der var i forvejen spekuleret i, om Trump kunne finde på at svare igen med yderligere told, da han i et lignende forløb med Kina har været meget hurtig til at indføre yderligere told, hvis kineserne har gjort anslag til at ramme amerikanske produkter.