Udland

Erdogan truer oppositionen med historisk dødsslag på valgdag

Tyrkiets præsident udstråler magt i taler for genvalg, men oppositionen truer hans parti ved søndagens valg.

Osmannernes soldater havde et berygtet slag, et håndkantslag, der med lynets hast kunne slå et menneske eller sågar en hest ihjel. Det skabte frygt blandt styrets modstandere.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har i taler op til søndagens valg svoret, at det er samme taktik, han vil benytte sig af over for sine modstandere på valgdagen.

- Er vi klar til at give dem et sådant osmannisk slag den 24. juni, spørger han i en af sine flammende taler til tilhængere af partiet AKP.

- Vi vil arbejde hårdt for dette. Ikke noget med at læne sig tilbage, ikke noget med at stoppe op, lover han forsamlingen.

Som at ville slå et vikingeslag

Det er langt fra første gang, Erdogan henviser til osmannerne. Det gjorde han så sent som i februar over for USA.

Det fortæller Tyrkietkender og journalist Deniz Serinci til TV 2. 

- Normalt henviser han til osmannerne, ikke fordi han vil erobre en masse territorium, men i stedet for at genrejse tyrkernes stolthed, som den har været før i tiden. Tyrkerne er meget stolte over Osmannerriget, hvor landet strakte sig fra Afrika til Mellemøsten. Det svarer lidt til, hvis vi danskere siger, at vi vil slå et vikingeslag, siger Deniz Serinci, som dog ikke lægger stor vægt på udtalelsen fra præsidenten.

Oppositionen er gået sammen over hele landet

Erdogans udfordrere har heller ikke tænkt sig bare at læne sig tilbage og vente. De fortsætter i et hæsblæsende tempo deres valgkamp, hvor de fortæller, at oppositionen over hele landet denne gang er gået sammen.

Vælgerne har ellers i årevis været forvænt med en opposition, der skændes indbyrdes og ingen vegne kommer.

De tyrkiske vælgere skal for første gang stemme ved både parlaments- og præsidentvalg. Et valg der af mange ses helt afgørende for, hvilken retning Tyrkiet skal gå i: Et demokrati eller et enmandsstyre.

- Kritikere siger, at det her er Tyrkiets sidste chance for at stoppe udviklingen mod et direkte diktatur med Erdogan i spidsen, siger Deniz Serinci til TV 2. 

Han forklarer, at Erdogan har gjort op med det parlamentariske system, hvilket blandt andet betyder, at man nu ikke kan indlede en rigsretssag mod Erdogan eller regeringen.

- Tilhængerne mener til gengæld, at det er nødvendigt med den stramme kurs efter en kaotisk periode med kupforsøg og terror. De mener, det er nødvendigt med en stærk mand ved magten. 

En trussel for Erdogan

Valget finder sted, mens Tyrkiet fortsat er omfattet af den undtagelsestilstand, som blev indført efter det fejlslagne militærkup i juli 2016. En af de ramte er tidligere præsidentkandidat Selahattin Demirtas, der er blandt de tidligere ledere for det kurdiske parti HDP. Han sidder i fængsel.

Alligevel har oppositionen fået en opbakning, der er større end tidligere set, og den kan blive en trussel for Erdogan. Også uanset hvad meningsmålingerne siger, for de er kendt for at være upålidelige.

- Mit formål er at forsvare demokratiet mod et enmandsstyre, siger Demirtas i et interview, som har måttet foregå skriftligt.

- Jeg vil bane vej for en tilbagevenden til et parlamentarisk system, siger han.

Forbud mod kysseri

Og selvom Erdogan efter alt at dømme kan fortsætte som præsident efter valget, så er der meget, der tyder på, at han til gengæld kan miste flertallet ved parlamentsvalget. 

I så fald mister Erdogan også muligheden for at indføre stramninger på flere områder - blandt andet over for medierne.

Hans konservative værdier er blevet luftet på adskillige områder, fortæller Deniz Serinci. Blandt andet vil Erdogan have forbud mod kysseri i metroen, han vil kræve, at kvinder får tre børn, og så mener han, at stewardesser går i for lårkorte kjoler.

- Der er dukket en video op, hvori Erdogan siger, at han vil gøre alt for, at HDP ikke kommer i parlamentet, siger Deniz Serinci, som dog mener, at et nederlag til HDP kan føre til andre konsekvenser for Tyrkiet. 

- Så vil nogle kurdere måske tænke, at hvis de ikke kan komme til orde på lovlig vis, så må de ty til terror og voldelig revolution. Det er en af grundene til, at valget er så vigtigt og spændende, forklarer Deniz Serinci. 

Fra Syriens niveau til Spaniens niveau

Valget skulle først have fundet sted næste efterår. Men Erdogan fremskyndede det på et tidspunkt, hvor de første tegn på en økonomisk nedtur har vist sig. Inflationen er på vej op og er over de seneste seks måneder målt til 12,5 procent.

- Under Erdogan har levestandarden i Tyrkiet hævet sig fra Syriens niveau til Spaniens niveau. Men den økonomiske krise er en udfordring for Erdogan. Men om det betyder, at oppositionen vinder? Det tror jeg næppe, siger Deniz Serinci. 

Han peger på, at det ikke mindst skyldes, at oppositionen ikke har formået at overbevise tyrkerne om, at de kan forbedre økonomien.

Også de 3,3 millioner syriske flygtninge, som er strømmet til Tyrkiet siden borgerkrigens begyndelse for syv år siden, har gjort Erdogan upopulær. 

- Til gengæld sidder Erdogan på medierne. Mange medier er efterhånden købt af forretningsmænd med tilknytning til Erdogan, forklarer Deniz Serinci.

Det giver sig blandt andet udslag i, hvor meget taletid Erdogans parti og tilhængere får i tv. Eksempelvis fik de 37 timers tid på den tyrkiske tv-station TRT i perioden 17. april til 6. maj, mens oppositionen fik tre timers taletid.

Der kan komme en ny runde

Tyrkiet har mange tegn på at være en undertrykkende stat. Hundredvis af journalister er fængslet, og langt over 100.000 offentligt ansatte har mistet deres arbejde i en udrensning efter kupforsøget i 2016 uden mulighed for at få deres sag prøvet ved uafhængige instanser.

Erdogan vandt i 2017 med et ultratyndt flertal en folkeafstemning om at indføre et præsidentstyre i Tyrkiet.

Målinger viser, at den tyrkiske præsident vil blive genvalgt med stort flertal. Men det store spørgsmål i Tyrkiet er, om han efter valget vil stå over for et flertal, der er modstandere af ham.

Erdogan skal have over halvdelen af stemmerne for at blive valgt. Hvis han får under halvdelen af stemmerne, skal han ud i en anden runde den 8. juli, forklarer Deniz Serinci. 

- Erdogan har vundet 12 valg i træk. Ingen har været mere magtfuld i Tyrkiet. Hvis han skal ud i anden runde, vil oppositionen betragte det som en stor sejr, siger han.