Kvindelig statsleder skriver historie og går på barsel

16x9
Jacinda Ardern og hendes kæreste Clarke Gayford annoncerede i januar, at hun var gravid med parrets første barn - og at graviditeten ikke var helt planlagt. Foto: DIEGO OPATOWSKI / Ritzau Scanpix

37-årige Jacinda Ardern har fået en pige efter en graviditet, som store dele af verden har fulgt.

New Zealands 37-årige premierminister, Jacinda Ardern, er nedkommet med sit første barn - en pige - på et hospital i Auckland. 

Det skriver hun på Instagram efter en graviditet, der er blevet fulgt med stor opmærksomhed af kolleger og befolkninger rundt om i verden, fordi hun er den første kvindelige statsleder, der har valgt at gå på barsel.

Jacinda Ardern er imidlertid ikke den første kvinde, der er blevet mor, mens hun også varetager jobbet som statsleder. Det skete nemlig for første gang for 28 år siden i 1990, da Pakistans daværende premierminister, Benazir Bhutto, fødte en datter. Hun var dog på arbejde igen som statsleder dagen efter fødslen, mens Jacinda Ardern altså som alle andre mødre har valgt at tage barsel - dog kun i seks uger.

- Jeg er ikke den første kvinde til at multitaske

Den nybagte mor vil være "fuldt kontaktbar" under sin barsel, understregede Jacind Ardern i januar, da hun og hendes mand, Clarke Gayford, der er tv-vært på et fiskeprogram, annoncerede graviditeten knap tre måneder efter, at hun den 26. oktober blev valgt som premierminister.

Afstemning

- Jeg er ikke den første kvinde til at multitaske. Jeg er ikke den første kvinde til at arbejde og have et barn, sagde Jacinda Ardern på pressemødet.

Gennemgår samme følelser som alle nybagte forældre

Den gravide Jacinda Ardern i London i april til middag på Buckingham Palace med den britiske dronning.
Den gravide Jacinda Ardern i London i april til middag på Buckingham Palace med den britiske dronning. Foto: Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

På Instagram takker premierministeren for de mange lykønskninger, som parret har modtaget i forbindelse med fødslen af deres pige.

- Jeg er sikker på, at vi gennemgår alle de samme følelser, som nye forældre har. Men på samme tid føler jeg mig taknemmelig over den al den varme og de mange lykønskninger fra så mange mennesker. Tak, skriver Ardern.

Hun tilføjer, at både hun og barnet har det godt.

Vicepremierminister Winston Peters overtager ansvaret, mens Jacinda Ardern holder barsel.