Udland

Kæmpe sandstorm på Mars dækker nu hele planeten

Ifølge forskere hos NASA kan sandstormen levere vigtig viden i forhold til fremtidige missioner med mennesker på den røde planet.

En gigantisk sandstorm har omsluttet Mars og dækker nu hele planeten med støvskyer, der er op mod 60 kilometer i højden.

Det meddeler den amerikanske rumfartsorganisation, NASA.

I sidste uge lød det, at sandstormen strakte sig over omkring en fjerdedel af den røde planet, men siden har den spredt sig til resten af overfladen.

Sandstormen har mere eller mindre gjort dag til nat på Mars, da solens stråler ikke længere kan trænge igennem støvskyerne.

Det har betydet, at NASA’s ene Mars-robot, Opportunity, har ligget stille siden sidste uge, da den ikke har været i stand til at oplade sine soldrevne batterier.

Rekordhøje målinger

Til gengæld kører den anden robot, Curiosity, på atomkraft, og den er derfor næsten upåvirket.

Den fortsætter med at sende billeder hjem, der viser en dis, der er omkring seks til otte gange tykkere end normalt på denne tid af året.

- Målingen for atmosfærisk tæthed - eller 'tau' - er nu over 8,0 her i Gale-krateret - det højeste jeg nogensinde har set, lyder det fra Mars Curiosity på Twitter.

Den seneste måling for den anden robot, Opportunity, var ligeledes rekordhøj med 11, inden robotten gik i dvale.

Vigtig viden før mission med mennesker

Sandstormen er den største på Mars siden 2007, og forskerne har ventet længe på en mulighed som denne.

Den giver NASA en unik mulighed for at blive klogere på Mars’ sandstorme og vejret på den røde planet.

Chefen for rumorganisationens Mars-program, Jim Watzin, kalder over for CNN forholdene for ”ideelle” i forhold til at blive klogere på, hvordan sandstormene opstår og opfører sig.

- Det er en viden, der vil være essentiel i forhold til fremtidige missioner med robotter og mennesker, siger han.

- Hver observation af denne form for store storme bringer os tættere på at kunne lave modeller over dem, og måske endda at kunne forudse dem, tilføjer Rich Zurek, der er ledende forsker for Mars-programmet, til CNN.