Udland

Breivik er farlig og kan ikke klage over brud på menneskerettigheder

Anders Breivik angrer ikke, og hans menneskerettigheder er ikke krænket. Domstol i Strasbourg afviser hans klage over den norske stat.

Den norske massemorder Anders Behring Brevik har torsdag fået afvist at få sin sag prøvet ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Anders Breivik, der i dag kalder sig Fjotolf Hansen, har anlagt en sag mod den norske stat for at udsætte ham for umenneskelig og nedværdigende behandling i fængslet.

Derudover respekterer den norske stat ikke Breiviks ret til privat- og familieliv, mener Anders Breivik.

Men den klage finder Menneskerettighedsdomstolen ikke begrundet.

- Strasbourg-domstolen fandt, at dens undersøgelse af sagen ikke afslørede nogen overtrædelse af konventionen, og har afvist sagen for at være åbenbart ubegrundet, skriver domstolen.

Det er tre dommere, der har vurderet klagen og afvist sagen, og afgørelsen er endelig og kan ikke ankes.

Farlig terrorist

Desuden lægger domstolen vægt på, at Anders Breivik er farlig, og at det indgår i vurderingen. Afgørelsen læner sig op ad konklusionen fra byrettens dom:

- Drabene i regeringskvarteret, drabene på Utøya samt hans øvrige planer viser den ekstreme vold, han har vilje og kapacitet til at udføre, lyder det.

- Endvidere har han anført, at der vil være flere terrorangreb. Dette er også skrevet i hans kompendium, skriver domstolen i Strasburg med henvisning til det 1500 sider lange manifest, Breivik rundsendte umiddelbart inden terrorangrebene.

- Tanken om ekstrem vold og mord er åbenbart stimulerende for ham. Dette blev tydeligt set i retten, da han beskrev, hvordan han havde planlagt at dræbe Gro Harlem Brundtland ved halshugning. Han syntes ophidset under beskrivelsen og gav indtryk af, at han nød det, står der i afgørelsen.

Domstolen har også i sin vurdering af Anders Breiviks farlighed lagt vægt på, at han allerede har demonstreret, at han kan planlægge terrorhandlinger uden at blive opdaget.

Og derfor er de forhold, Breivik afsoner under, velbegrundede:

- Foranstaltningerne er blevet gennemført med det formål at tage højde for kritiske sikkerhedsproblemer såvel som hans sundhed og værdighed. Desuden var graden af isolation, som beskrevet af Højesteret, baseret på beviselige faglige vurderinger, skriver domstolen i Strasbourg.

Afsoner dom på 21 år

Brevik er dømt for at have dræbt 77 mennesker den 22. juli 2011 ved først at detonere en bombe i regeringskvarteret i Oslo, hvor otte personer mistede livet, og derefter skyde og dræbe 69 børn og voksne på den socialdemokratiske ungdomslejr på øen Utøya.

Han afsoner en forvaringsdom på 21 år for massemordet i det topsikre Skien-fængsel, som ligger sydvest for Oslo.

Læs mere om sagen og Breiviks fremtidsudsigter HER.

Artiklen er opdateret.