Nu bliver det lovligt for alle voksne i Canada at ryge pot

Canada har som den anden nation i verden besluttet at legalisere cannabis - og ikke kun til medicinsk brug.

Med stemmerne 52 for og 29 imod har det canadiske Senat onsdag vedtaget en historisk lov, der legaliserer cannabis til "rekreativt brug", som det hedder. Det betyder, at cannabis - også kaldet marihuana eller pot - ikke kun er tilladt til medicinsk brug, men at alle voksne canadiere nu må ryge sig skæve, lige så tosset de vil. 

Et foto fra den 20. april 2016, hvor legaliseringstilhængere mødte op på den Nationale Marihuana-dag foran parlamentet i Ottawa for at påvirke politikerne. Det er nu lykkedes.
Et foto fra den 20. april 2016, hvor legaliseringstilhængere mødte op på den Nationale Marihuana-dag foran parlamentet i Ottawa for at påvirke politikerne. Det er nu lykkedes. Foto: Chris Roussakis / Ritzau Scanpix

Kampen for at legalisere cannabis begyndte for alvor i april sidste år, og loven blev godkendt i Underhuset i november. I dag blev den sidste hurdle så overvundet, da lovforslaget blev godkendt i Senatet. Det skriver Reuters. 

Loven træder i kraft allerede den 1. juli, men det er op til landets 13 provinser og territorier selv at udforme regler for køb og salg af cannabis, og de har krævet mindst 12 uger til at implementere lovforslaget. De regionale administrationer kan selv bestemme, om salget af cannabis skal ske gennem private forhandlere, eller om der skal oprettes statsejede butikker.

Ahornbladet i det canadiske flag er her skiftet ud med det karakteristiske hampeblad, og på de sociale medier er Canada af vittige personer blevet døbt Cannadabis.
Ahornbladet i det canadiske flag er her skiftet ud med det karakteristiske hampeblad, og på de sociale medier er Canada af vittige personer blevet døbt Cannadabis. Foto: Chris Roussakis / Ritzau Scanpix

Trudeau holdt sit cannabis-løfte

En af forkæmperne for at legalisere cannabis er Canadas premierminister, Justin Trudeau. Han skriver i dag på Twitter: "Det har været alt for let for vores børn at skaffe marihuana - og for let for kriminelle at score kassen. I dag ændrer vi det. Vores plan om at legalisere og regulere marihuana er netop vedtaget i Senatet"

Trudeau slutter sit tweet med hashtagget #PromiseKept, altså "Løftet holdt".

Allerede under sin valgkamp i 2015 lovede Trudeau og hans parti, De Liberale, at legalisere cannabis, hvis de fik magten. Deres argument var, at de ved en legalisering ville kunne kontrollere salget og holde det væk fra børn og unge. Samtidig ville en legalisering reducere den kriminalitet, der er forbundet med salg af illegalt cannabis.

Et foto fra Tweed INC. i Smith Falls, som allerede har tilladelse til at dyrke medicinsk cannabis. Efter legaliseringen er en realitet, står internationale investorer klar til at spytte store summer i de canadiske cannabisproducenter.
Et foto fra Tweed INC. i Smith Falls, som allerede har tilladelse til at dyrke medicinsk cannabis. Efter legaliseringen er en realitet, står internationale investorer klar til at spytte store summer i de canadiske cannabisproducenter. Foto: Lars Hagberg / Ritzau Scanpix

Klar til milliardinvestering

Tilbage i 2013 legaliserede det sydamerikanske land Uruguay som det første land i verden cannabis, så det frit kunne dyrkes, sælges og ryges. Canada bliver ikke alene den anden nation i verden til at frigive cannabis, landet bliver også det første medlem i "de riges klub", G-7-landene, som legaliserer cannabis. Og i forhold til Uruguay er der i Canada rigtig mange penge på spil. Derfor har udenlandske investorer fulgt debatten i Canada om legalisering af cannabis intenst.

Ifølge Reuters har udenlandske investorer allerede hældt milliarder af dollars i canadiske marihuanaproducenter som Canopy Growth Corp, Aphria Inc, Horizons Marijuana Life Sciences ETF og Aurora Cannabis Inc. Firmaer, der har etableret sig med udsigten til, at Trudeau holdt, hvad han lovede under sin valgkamp.     

- Jeg har det fantastisk, siger senator Tony Dean til CBC-News.

Tony Dean var manden, der stillede lovforslaget i Senatet.

- Dette er afslutningen på 90 års forbud. En innovativ socialpolitik, vil jeg mene. En modig handling af regeringen, slutter han.

Også den canadiske justitsminister, Jody Wilson-Raybould, er begejstret for legaliseringen. 

Hun skrev i dag på Twitter: " ... det er en historisk milepæl for progressiv politik i Canada, når vi skifter holdning til cannabis. Den nye lov vil hjælpe til med at beskytte vores ungdom mod de risici, der er forbundet med cannabis, og samtidig holde profitten væk fra de kriminelle og organiserede bander.

Der dog visse begrænsninger i den canadiske legalisering af cannabis: 

  • Først og fremmest er det kun folk over 18 år, der må dyrke, sælge og ryge cannabis.
  • Man må højest have 30 gram på sig i det offentlige.
  • Man må højest dyrke fire hampeplanter i sin have.
  • Man må kun forarbejde cannabis til spiselige produkter, hvis det er til eget forbrug. 
  • Man må kun købe cannabis hos forhandlere, der er kontrolleret af de lokale myndigheder - eller i statsejede butikker. 
  • Cannabis vil ikke kunne købes i butikker, der sælger alkohol og tobak.

Regeringen har samtidig skærpet reglerne for bilkørsel i cannabispåvirket tilstand.

Læger advarer mod cannabis

Det er dog ikke alle i Canada, der jubler over udsigten til snart at kunne ryge løs. Flere læger har været ude at advare om de negative konsekvenser af at ryge hash. 

- Vi opfordrer til, at der holdes fokus på den offentlige sundhed, mens denne lov bliver sat i værk, siger Gail Beck, ledende psykolog på psykiatriske hospital i Ottawa, The Royal, til mediet The Globe and Mail.

- Mange tror, det er et uskadeligt stof, fortsætter hun. Men der er ifølge Gail Beck flere negative effekter ved at ryge marihuana.

For det første er hash stærkt vanedannende. Undersøgelser i Canada viser, at en ud af syv teenagere, der prøver at ryge cannabis, vil udvikle en afhængighed af stoffet. Er man først blevet afhængig af cannabis, er der en stor risiko for at udvikle mentale sygdomme. Det tyder på, at indtagelse af hash dagligt i store mængder kan resultere i depression og angst. Der er dog ikke noget direkte bevis på, at pot eller hash kan udløse depression og angst. 

Flere penge i pot end chokoladebarer

Mange lande rundt om i verden er så småt ved at lovliggøre cannabis til medicinsk brug, men ud over Canada og Uruguay er der kun ni stater i USA, hvor indbyggerne lovligt må ryge sig skæve.

Salget af cannabis i USA var i 2017 ifølge BDS Analytics samlet på næsten ni milliarder dollars. Profitten på det legale salg af cannabis i de ni stater er nu på det samme niveau som salget af chokoladebarer i hele USA.