Nu bliver det lovligt for alle voksne i Canada at ryge pot

Canada har som den anden nation i verden besluttet at legalisere cannabis - og ikke kun til medicinsk brug.

Med stemmerne 52 for og 29 imod har det canadiske Senat onsdag vedtaget en historisk lov, der legaliserer cannabis til "rekreativt brug", som det hedder. Det betyder, at cannabis - ogs√• kaldet marihuana eller pot - ikke kun er tilladt til medicinsk brug, men at alle voksne canadiere nu m√• ryge sig sk√¶ve, lige s√• tosset de vil.¬†

Et foto fra den 20. april 2016, hvor legaliseringstilh√¶ngere m√łdte op p√• den Nationale Marihuana-dag foran parlamentet i Ottawa for at p√•virke politikerne. Det er nu lykkedes.
Et foto fra den 20. april 2016, hvor legaliseringstilh√¶ngere m√łdte op p√• den Nationale Marihuana-dag foran parlamentet i Ottawa for at p√•virke politikerne. Det er nu lykkedes. Foto: Chris Roussakis / Ritzau Scanpix

Kampen for at legalisere cannabis begyndte for alvor i april sidste år, og loven blev godkendt i Underhuset i november. I dag blev den sidste hurdle så overvundet, da lovforslaget blev godkendt i Senatet. Det skriver Reuters. 

Loven tr√¶der i kraft allerede den 1. juli, men det er op til landets 13 provinser og territorier selv at udforme regler for k√łb og salg af cannabis, og de har kr√¶vet mindst 12 uger til at implementere¬†lovforslaget. De regionale administrationer kan selv bestemme, om salget af cannabis skal ske gennem private forhandlere,¬†eller om der skal oprettes statsejede butikker.

Ahornbladet i det canadiske flag er her skiftet ud med det karakteristiske hampeblad, og p√• de sociale medier er Canada af vittige personer blevet d√łbt Cannadabis.
Ahornbladet i det canadiske flag er her skiftet ud med det karakteristiske hampeblad, og p√• de sociale medier er Canada af vittige personer blevet d√łbt Cannadabis. Foto: Chris Roussakis / Ritzau Scanpix

Trudeau holdt sit cannabis-l√łfte

En af fork√¶mperne for at legalisere¬†cannabis er Canadas premierminister, Justin Trudeau. Han skriver i dag p√• Twitter: "Det har v√¶ret alt for let for vores b√łrn at skaffe marihuana - og for let for kriminelle at score kassen. I dag √¶ndrer vi det. Vores plan om at legalisere¬†og regulere¬†marihuana er netop vedtaget i Senatet"

Trudeau slutter sit¬†tweet med hashtagget¬†#PromiseKept, alts√• "L√łftet holdt".

Allerede under sin valgkamp i 2015 lovede Trudeau og hans parti, De Liberale, at legalisere cannabis, hvis de fik magten. Deres argument var, at de ved en legalisering ville kunne kontrollere salget og holde det v√¶k fra b√łrn og unge. Samtidig ville en legalisering reducere den kriminalitet, der er forbundet med salg af illegalt cannabis.

Et foto fra Tweed INC. i Smith Falls, som allerede har tilladelse til at dyrke medicinsk cannabis. Efter legaliseringen er en realitet, står internationale investorer klar til at spytte store summer i de canadiske cannabisproducenter.
Et foto fra Tweed INC. i Smith Falls, som allerede har tilladelse til at dyrke medicinsk cannabis. Efter legaliseringen er en realitet, står internationale investorer klar til at spytte store summer i de canadiske cannabisproducenter. Foto: Lars Hagberg / Ritzau Scanpix

Klar til milliardinvestering

Tilbage i 2013 legaliserede det sydamerikanske land Uruguay som det f√łrste land i verden cannabis, s√• det frit kunne dyrkes, s√¶lges og ryges. Canada bliver ikke alene den anden nation i verden til at frigive cannabis, landet bliver ogs√• det¬†f√łrste medlem i "de riges klub", G-7-landene, som legaliserer cannabis. Og i forhold til Uruguay¬†er der i Canada rigtig mange penge p√• spil. Derfor har udenlandske investorer fulgt debatten i Canada om legalisering af cannabis intenst.

If√łlge Reuters har udenlandske investorer allerede h√¶ldt milliarder af dollars i canadiske marihuanaproducenter som Canopy Growth Corp, Aphria Inc, Horizons Marijuana Life Sciences ETF og Aurora Cannabis Inc. Firmaer, der har etableret sig med udsigten til, at Trudeau holdt, hvad han lovede under sin valgkamp.¬†¬†¬†¬†¬†

- Jeg har det fantastisk, siger senator Tony Dean til CBC-News.

Tony Dean var manden, der stillede lovforslaget i Senatet.

- Dette er afslutningen på 90 års forbud. En innovativ socialpolitik, vil jeg mene. En modig handling af regeringen, slutter han.

Også den canadiske justitsminister, Jody Wilson-Raybould, er begejstret for legaliseringen. 

Hun skrev i dag på Twitter: " ... det er en historisk milepæl for progressiv politik i Canada, når vi skifter holdning til cannabis. Den nye lov vil hjælpe til med at beskytte vores ungdom mod de risici, der er forbundet med cannabis, og samtidig holde profitten væk fra de kriminelle og organiserede bander.

Der dog visse begrænsninger i den canadiske legalisering af cannabis: 

  • F√łrst¬†og fremmest er det kun folk over 18 √•r, der m√• dyrke, s√¶lge og ryge cannabis.
  • Man m√• h√łjest have 30 gram p√• sig i det offentlige.
  • Man m√• h√łjest dyrke fire hampeplanter i sin have.
  • Man m√• kun forarbejde cannabis til spiselige produkter, hvis det er til eget forbrug.¬†
  • Man m√• kun k√łbe cannabis hos forhandlere, der er kontrolleret af de lokale myndigheder - eller i statsejede butikker.¬†
  • Cannabis vil ikke kunne k√łbes i butikker, der s√¶lger alkohol og tobak.

Regeringen har samtidig sk√¶rpet reglerne for bilk√łrsel i cannabisp√•virket tilstand.

Læger advarer mod cannabis

Det er dog ikke alle i Canada, der jubler¬†over udsigten til snart at kunne ryge l√łs. Flere l√¶ger har v√¶ret ude at advare om de negative konsekvenser af at ryge hash.¬†

- Vi opfordrer til, at der holdes fokus på den offentlige sundhed, mens denne lov bliver sat i værk, siger Gail Beck, ledende psykolog på psykiatriske hospital i Ottawa, The Royal, til mediet The Globe and Mail.

- Mange tror, det er et uskadeligt stof, forts√¶tter hun. Men der er if√łlge Gail Beck flere negative effekter ved at ryge marihuana.

For det f√łrste er hash st√¶rkt vanedannende. Unders√łgelser i Canada viser, at en ud af syv teenagere, der pr√łver at ryge cannabis, vil udvikle en afh√¶ngighed af stoffet. Er man f√łrst blevet afh√¶ngig af cannabis, er der en stor risiko for at udvikle mentale sygdomme. Det tyder p√•, at indtagelse af hash dagligt i store m√¶ngder¬†kan resultere i depression og angst. Der er dog ikke noget direkte bevis p√•, at pot eller hash kan udl√łse depression og angst.¬†

Flere penge i pot end chokoladebarer

Mange lande rundt om i verden er s√• sm√•t ved at lovligg√łre cannabis til medicinsk brug, men ud over Canada og Uruguay¬†er der¬†kun ni stater i USA, hvor indbyggerne lovligt m√• ryge sig¬†sk√¶ve.

Salget af cannabis i USA var i 2017 if√łlge BDS Analytics¬†samlet p√• n√¶sten ni milliarder dollars. Profitten p√• det legale salg af cannabis i de ni stater er nu p√• det¬†samme niveau som salget af chokoladebarer i hele USA.