Udland

USA trækker sig fra FN's Menneskerettighedsråd

USA's udtrædelse er fuldstændig i tråd med Trump-administrationens øvrige internationale linje, siger Jesper Steinmetz.

USA trækker sig fra FN's Menneskerettighedsråd, UNHRC. Det siger USA's FN-ambassadør Nikki Haley i en tale tirsdag.

Niki Haley kalder rådet for en "dobbeltmoralsk og selvretfærdig organisation, der gør grin med menneskerettighederne", skriver Reuters.

Hun begrunder blandt andet USA's udtrædelse med, at rådet har haft en "kronisk partiskhed mod Israel".

USA trækker sig fra FN's Menneskerettighedsråd.

- Der har igennem et stykke tid været forlydender i FN-systemet om, at USA havde planer om det her. Men tirsdag aften gjorde de alvor af de bekymringer, som USA gennem længere tid har haft mod det, som USA betragter som en anti-israelsk linje i FN’s Menneskerettighedsråd, siger Jesper Steinmetz, der er TV 2s korrespondent i USA.

- Det har heller ikke hjulpet på USA’s velvilje, at denne her uge i Menneskerettighedsrådet begyndte med, at formanden for rådet udtalte en skarp kritik af det, vi er vidne til i øjeblikket her i USA, nemlig at immigrantbørn bliver adskilt fra deres forældre, som ulovligt har bevæget sig over grænsen, siger han.

I tråd med Trumps linje

Han fortæller, at udtrædelsen er fuldstændig i tråd med Trump-administrationens øvrige internationale linje.

- Trump har jo, siden han blev præsident i USA, trukket sig fra en lang række internationale aftaler og internationale forhold og organisationer, fordi han og hans administration ikke mener, de her aftaler tjener USA’s interesser, siger Jesper Steinmetz.

FN's Menneskerettighedsråd består af 47 medlemmer, der vælges af FN's Generalforsamling for tre år ad gangen. Der tildeles et specifikt antal pladser i rådet til hver verdensdel.

Ifølge Jonas Christoffersen, direktør ved Institut for Menneskerettigheder, er det et diplomatisk forum, der er ”fuldstændigt afgørende for menneskerettigheds- og demokratiarbejdet i verden”.

- Man har diskuteret blandt andet Kinas menneskerettighedssituation på lige fod med alle mulige andre, så det lykkedes dér at få en diplomatisk diskussion om menneskerettighederne i Kina, i Saudi Arabien, men også i Danmark og USA og andre lande, siger han til TV 2.

Mere indflydelse til Kina

USA har før stået uden for i en periode under George W. Bush, og nu sætter landet sig altså uden for igen.

- Det betyder jo sammenholdt med det, som USA i øvrigt gør udenrigspolitisk, at man åbner banen for, at kineserne får større indflydelse også på menneskerettighedsområdet. Fordi USA trækker sig tilbage, og hvem er så den nye store spiller i verden? Det er Kina, siger Jonas Christoffersen.

USA's kritik af menneskerettighedsrådet er blandt andet, at netop Kina, men eksempelvis også Cuba og Venezuela, er medlemmer, selvom landene overtræder menneskerettighederne.

USA vil dog "glædeligt vende tilbage" igen, hvis der sker afgørende ændringer i rådet, forsikrer Nikki Haley.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad al-Hussein, udtrykker på Twitter beklagelse over USA's beslutning, som han kalder "skuffende, men ikke overraskende".

- I lyset af menneskerettighedernes tilstand i nutidens verden burde USA optrappe landets indsats frem for at trække sig, skriver han.

Israel er omvendt godt tilfreds med, at USA trækker sig rådet. Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, kalder beslutningen "modig". Han støtter USA's opfattelse af, at rådet "har vist sig som en partisk, fjendtlig og anti-israelsk organisation, som har svigtet sin mission om at beskytte menneskerettighederne", udtaler Netanyahu i en pressemeddelelse.

Vojislav Suc, der er præsident for FN's Menneskerettighedsråd, udtaler sig efter USA trækker sig fra rådet.