Udland

Tysk regeringskrise: Merkel har fået 14 dage til at løse asyltvist

Konflikten mellem de to søsterpartier truer med at vælte den tyske regering. Europæisk topmøde kan blive skæbnesvangert.

Den tyske regering er i krise.

To af partierne i koalitionsregeringen er dybt uenige om, hvordan landet skal håndtere de mange flygtninge og migranter, der er kommet til Europa og Tyskland.

Det er den tyske forbundskansler Angela Merkels konservative parti CDU, der er kommet på stejl koalitionskurs med det kristendemokratiske søsterparti CSU og dets formand Horst Seehofer.

Vi klarer det!

Angela Merkel

CSU og Horst Seehofer, der også er indenrigsminister i Tyskland, har på det seneste flere gange meldt ud, at partiet gerne ser, at Tyskland begynder at afvise flygtninge og migranter, der i forvejen er registreret i et andet EU-land.

Angela Merkel har til gengæld stået fast på, at enkelte lande ikke selv skal tage affære, men at en fælles europæisk løsning er nødvendig.

Henover weekenden blev spændingerne øget, og der blev spekuleret i, at Horst Seehofer ville kræve, at Tyskland begyndte at afvise de omtalte flygtninge og migranter med øjeblikkelig virkning.

Det ville i yderste konsekvens få Angela Merkel til at kræve hans afgang, og dermed ville den tyske regering kollapse og sende tyskerne i stemmeboksene igen.

Men efter et møde mandag har de to partiledere arbejdet sig frem til et kompromis.

Angela Merkel har fået en frist til udgangen af juni måned til at finde en fælles europæisk løsning på flygtninge- og migrantspørgsmålet.

Lykkes det ikke, vil Horst Seehofer og CSU kræve, at den tyske regering begynder at afvise flygtninge og migranter, der i forvejen er registreret i et andet EU-land.   

På et pressemøde mandag luftede den tyske forbundskansler ifølge nyhedsbureauet dpa ideen om, at den tyske regering måske vil tilbyde andre EU-lande finansiel støtte til gengæld for at tage migranter tilbage, som oprindeligt har søgt asyl i disse lande.

På pressemødet sagde Angela Merkel også, at CDU og CSU kommer til at håndtere asylspørgsmålet i fællesskab.

Lyn-analyse

Det er en nærmest umulig opgave, Merkel står over for. Hun skal have andre EU-lande med på at lave Dublin-forordningen om, og der har indtil videre ikke været nogen særlig interesse. 

Det her er et politisk spil, hvor man i CSU – som står foran delstatsvalg til oktober – har besluttet sig for at give Merkel nogle tæsk og så at forsøge at stille sig an som flygtningestrammere. Selvfølgelig for at kunne tage luften ud af AfD.

Den helt store krise er ikke afværget - den er udskudt i et par uger. 

Angela Merkel er gået med til, at Tyskland vil begynde at afvise flygtninge og migranter, der i forvejen er registreret i et andet EU-land, hvis der ikke kan findes en fælles europæisk løsning inden for de næste 14 dage.

Dermed bryder hun tilsyneladende med sin politik fra 2015, hvor hun åbnede dørene for flygtninge og migranter med den berømte sætning: ”Vi klarer det”.

Regering med en hård fødsel

Den kriseramte tyske regering har fra starten været ramt af konflikter.

Selvom det tyske valg løb af stablen den 24. september, var det først i marts, at Angela Merkel kunne præsentere en ny tysk regering.

De tre koalitionspartier CDU, CSU og det socialdemokratiske SPD fik alle dårlige valgresultater.

Derfor meddelte SPD’s daværende formand, Martin Schulz, at partiet ikke ville i regering med CDU igen.

I sin nytårstale forsvarede den tyske kansler Angela Merkel sin flygtningepolitik.

Som månederne gik, viste det sig dog, at der ikke var andre reelle alternativer, og til sidst indledte de tre partier en maratonforhandling, der skulle resultere i en regeringsdannelse.

Efter svære forhandlinger lykkedes det at få ministerkabalen til at gå op, og Angela Merkel kunne langt om længe indlede sin fjerde periode som tysk forbundskansler.

Den 28-29. juni mødes EU’s stats- og regeringschefer i Bruxelles for blandt andet at diskutere det store flygtninge- og immigrationspres og unionens kriseramte asylregler.