Udland

Mexico fordømmer Trumps immigrationspolitik: Grusom og umenneskelig

- Jeg ønsker at udtrykke vor mest kategoriske og energiske fordømmelser, siger Mexicos udenrigsminister.

Mexico fordømmer i stærke vendinger præsident Donald Trumps regering for en politik, hvor tilbageholdte immigrantbørn og forældre bliver adskilt fra hinanden, når de har krydset den mexicansk-amerikanske grænse illegalt.

- På vegne af Mexicos regering og befolkning ønsker jeg at udtrykke vor mest kategoriske og energiske fordømmelser af denne grusomme og umenneskelige politik, siger den mexicanske udenrigsminister, Luis Videgaray.

Canada udtrykker også bekymring over Trumps regering i forbindelse med adskillelsen af tilbageholdte immigrantbørn og forældre.

- Jeg tror, at det går alle canadiere på at se de billeder, som der kommer fra USA. Børns liv er noget meget, meget dyrebart, og deres sikkerhed og sundhed bør have den største prioritet i vores bevidsthed, siger den canadiske indvandringsminister, Ahmed Hussen, der tirsdag talte i parlamentet i Ottawa. 

Han tilføjer, at Ottawa nøje følger udviklingen for at være sikker på, at ændringer af den amerikanske asylpolitik ikke rokker ved USA som et sikkert tredjeland.

Trump retter kritik mod Demokraterne

Donald Trump siger i en reaktion, at "Mexico gør intet for os ved ikke at forhindre illegale indvandrere i at nå frem til den amerikanske grænse".

På Twitter retter han kritik mod Demokraterne, som han beskylder for at føre en politik, hvor man lader illegale indvandrere komme ind i USA:

- Demokraterne er problemet. De er ligeglade med kriminalitet og vil have illegale indvandrere, lige meget hvor slemme de må være, til at strømme ind over og inficere vores land ligesom MS 13 (international bande, der huserede i Los Angeles i 1980erne red.). De kan ikke vinde med deres forfærdelige politik, så de ser dem som potentielle vælgere, skriver han.

2342 børn adskilt fra forældre

FN-organisationen UNHCR har også fordømt den amerikanske praksis ved grænsen.

Siden maj er 2342 børn blevet adskilt fra deres forældre ved Mexicos grænse, da de sammen med deres forældre har forsøgt at krydse grænsen ulovligt. Det viser de seneste officielle tal.

Siden den amerikanske førstedame, Melania Trump, i weekenden i en sjældent åbenhjertig kommentar kritiserede det aktuelle og politisk sensitive emne, har det taget fart med fordømmelser og kritik.

Selv om det er Trump-administrationen, der har indført den nye praksis, har den amerikanske præsident påstået, at indgrebene er en "forfærdelig praksis", der er "påtvunget af Demokraterne".

Udlændingedebatten er i øjeblikket øverst på dagsordenen i Washington, hvor man afventer en ny lovpakke om strengere udlændingelove. Det er usikkert, om den stemmes igennem.

Ifølge avisen The Washington Post forsøger præsidenten at bruge adskillelsen af familier til at presse Demokraterne til at stemme for lovpakken i Kongressen.

Grædende pige er billede på Trumps hårde linje

Et billede taget den 12. juni i grænsebyen McAllen i Texas er blevet delt vidt og bredt på de sociale medier og er blevet selve billedet på Donald Trumps hårde linje over for immigranter, der forsøger at komme ind i USA.

Billedet viser en 2-årig pige fra Honduras, der grædende står i mørket foran en hvid bil fra det amerikanske grænsepoliti.

Det vides ikke, hvad der er sket med den grædende 2-årige pige og hendes mor, efter de blev tilbageholdt af grænsepolitiet i McAllen i Texas.

Lørdag udtalte grænsepolitiet ifølge flere amerikanske nyhedsbureauer, at man aldrig kunne finde på at adskille et spædbarn fra sin mor.