Udland

Billedet, der har udløst storm mod Trump - her er historien bag

Den 2-årige pige fra Honduras er opløst i gråd, mens hendes mor bliver kropsvisiteret. John Moore / Ritzau Scanpix

En lille pige fra Honduras blev stoppet ved en grænseovergang i Texas. Det har udløst en større krise for præsident Trump.

Nogle gange siger et billede mere end 1000 ord.

Andre gange lægger vi som mennesker en hulens masse følelser ind i et billede, selvom det i virkeligheden ikke forestiller det, vi troede.

Et billede taget af en amerikansk fotograf den 12. juni i grænsebyen McAllen i Texas spreder sig netop nu som en steppebrand på alverdens sociale medier - og er blevet selve billedet på Donald Trumps hårde linje over for immigranter, der forsøger at komme ind i USA.

Her, ved den amerikansk-mexicanske grænse, er 2342 børn siden maj blevet adskilt fra deres forældre.

Billedet viser en 2-årig pige fra Honduras, der grædende står i mørket foran en hvid bil fra det amerikanske grænsepoliti.

Pigen er opløst i tårer og kigger forundret og skræmt op på en betjent, som er i gang med at kropsvisitere hendes mor. Men pigen bliver ikke i netop dette øjeblik adskilt fra sin mor. Selvom det er det, mange muligvis tolker ind i billedet.

På opgave med grænsepatrulje

Fotografen, som har foreviget øjeblikket, John Moore, har nu fortalt historien bag billedet.

Moore er en Pulitzer-prisvindende fotograf, og han har i det seneste årti fotograferet ulovlige immigranter på deres færd mod et bedre liv, hvilket blandt andet er skildret i hans bog 'Undocumented: Immigration and Militarization of the United States-Mexico Border'.

I det meste af sidste uge havde han været på opgave, hvor han var fulgt i hælene på betjente fra grænsepolitiet, da han ankom til McAllen.

- I slutningen af mit ophold sammen med grænsepatruljen stod jeg et afsides sted og fotograferede immigranter, som sejlede i både op ad Rio Grande og satte deres familiemedlemmer af på den amerikanske side af grænsen. Disse mennesker begav sig fra flodbredden ind i skoven, og jeg kunne høre grene knække, mens de forsøgte at finde en vej ud, siger John Moore.

Den 2-årige pige fra Honduras tilbageholdes med sin mor nær grænsen til Mexico den 12. juni.

Den lille pige græd med det samme

Senere på aftenen, omkring klokken 23 lokal tid, opdagede John Moore en gruppe af immigranter, som blev stoppet af grænsepolitiet.

Gruppen bestod primært af kvinder og børn, heriblandt moderen fra Honduras og hendes lille, 2-årige pige.

Ifølge John Moore havde pigen og hendes mor, ligesom de andre immigranter, været på en måned lang rejse fra deres hjemland gennem Mexico for at nå frem til USA.

De havde blandt andet sejlet op ad Rio Grande, før de i McAllen blev stoppet af grænsepolitiet og herefter ført med i et køretøj til et tilbageholdelsescenter.

Den 2-årige pige og hendes mor stoppes af grænsepolitiet.

Til Getty siger John Moore, at moderen, da hun blev kropsvisiteret, blev beordret til at sætte sin datter ned på jorden.

- Den lille pige begyndte straks at græde. Jeg tog kun et par billeder og blev næsten selv overmandet af følelser, siger han.

- Selvom det ikke er ualmindeligt for små børn at være bange for at blive adskilt fra deres forældre, så ville det her have været stressende for ethvert barn. Derefter, meget hurtigt, sad de i grænsepolitiets bil, siger fotografen, som stoppede med at knipse på sit kamera for i stedet at tage et par dybe indåndinger.

- Som fotojournalist er det min rolle at fortsætte, selv når det er svært. Som far var det dog svært for mig at se disse familier blive tilbageholdt, vel vidende, at de snart ville blive adskilt. Jeg kunne se på deres ansigter, at de ikke havde nogen anelse om, hvad der skulle til at ske. Jeg ville gerne kunne sige, at det var en fornøjelse at tage disse vigtige billeder, men sandheden er, at det var smertefuldt for mig, som journalist og som far, siger John Moore.

Den 2-årige pige og hendes mor føres ind i grænsepolitiets bil.

Trump står fast på sin politik

Problematikken omkring tilstandene ved den amerikansk-mexicanske grænse har i de seneste dage vokset sig til at være en af de største kriser i Donald Trumps regeringstid. 

Kritikken af den hårde kurs er stor fra rettighedsgrupper og også inden for præsidentens egne republikanske rækker. Tirsdag morgen er det kommet frem, at selv USA's førstedame, Melania Trump, kræver internering af migrantbørn stoppet.

Og også de fire tidligere førstedamer støtter op om, at det skal være slut med at adskille børn fra deres forældre og placere dem i interneringslejre. Laura Bush, som er gift med George W. Bush, er eksempelvis skarp i sin fordømmelse.

- Jeg bor i en grænsestat. Jeg værdsætter behovet for at forstærke og beskytte vore internationale grænser. Men denne nultolerance er grusom. Den er uanstændig. Den knuser mit hjerte, skriver Bush i Washington Post.

Flere demokratiske politikere har ligeledes anklaget de amerikanske myndigheder for at udsætte børn for umenneskelig behandling og holde dem i "bure" adskilt fra deres anholdte forældre. Amnesty International kalder den amerikanske praksis noget, "man forbinder med tortur", mens FN mener, at adskillelse af familier ved grænsen er i strid med menneskerettighederne.

Præsidenten står dog fast på sin kurs, som er del af administrationens "nultolerancepolitik" over for immigranter, der ulovligt krydser grænseovergangene til USA. Denne politik indebærer blandt andet, at alle, der krydser grænsen ulovligt, skal anholdes for at have overtrådt amerikansk straffelov.

- USA vil ikke være en migrantlejr eller ét stort asylcenter, siger Donald Trump ifølge nyhedsbureauet AFP på et pressemøde i Det Hvide Hus.

- Se, hvad der sker i Europa, og se, hvad der sker andre steder. Vi kan ikke tillade, at det sker i USA. Ikke på min vagt, tilføjer han.

Den 2-årige pige i sin mors arme, da de tilbageholdes af grænsepolitiet.

Uvist, hvad der skete med pigen og hendes mor

Antallet af immigranter fra Honduras, der bliver stoppet ved grænsen til USA, har været stærkt stigende i 2018.

Honduras er det næstfattigste land i Mellemamerika og er plaget af en kombination af voldsomme bandekrige og politisk ustabilitet.

Det vides ikke, hvad der er sket med den grædende, 2-årige pige og hendes mor, efter de blev tilbageholdt af grænsepolitiet i McAllen i Texas.

Lørdag udtalte grænsepolitiet ifølge flere amerikanske nyhedsbureauer, at man aldrig kunne finde på at adskille et spædbarn fra sin mor.

- Medmindre der er en forhistorie for kriminalitet og migration i familien, beviser for misbrug, der indikerer, at barnets sikkerhed er i fare, tvivlsomme familiemæssige forhold, eller hvis der ikke var tilstrækkelig plads til en familie på et tilbageholdelsescenter, hvor begge forældre kunne være til stede.