Udland

Trump hader sin egen politik - børn tvinges fra deres forældre ved grænsen

Den toårige pige fra Honduras er opløst i gråd, mens hendes mor bliver kropsvisiteret.

"Jeg tager lige dit barn med for at give det et bad." På seks uger er 2000 børn blevet fjernet fra deres forældre ved den amerikanske grænse.

Præsident Trump ’hader det.’ Det er hans egen politik.

Krydser du ulovligt grænsen til USA, vil du blive retsforfulgt som kriminel. Også hvis du søger om asyl. Hvis du har børn med, vil de børn blive taget fra dig. Hvis du ikke kan lide det, så lad være med at smugle børn over grænsen. 

Sådan opsummerede den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, den nul-tolerance politik, som Trump-administrationen indførte i foråret for at stoppe illegal immigration.

På seks uger – fra 18. april til 31. maj - er knap 2000 børn blevet adskilt fra deres forældre. Et gennemsnit på 45 børn om dagen. 

”I et gammelt varehus i det sydlige Texas venter hundredvis af børn i en række af bure bygget af metalstolper. Et bur havde 20 børn indeni.”

Sådan begynder en artikel fra et opholdscenter for ’uledsagede børn’ i USA i juni 2018. Den fortsætter med at beskrive, hvordan vandflasker, poser af chips og redningstæpper ligger spredt rundt.  

’Uledsagede børn’ er den officielle betegnelse for børnene, selvom en del af dem er kommet til USA med deres forældre, men efterfølgende blevet placeret alene.

Imens er et billede taget af en fotograf fra Getty Images blevet symbolet på Trump-administrations nye hårde linje ved grænsen.

Den toårige pige fra Honduras er opløst i gråd, mens hendes mor bliver kropsvisiteret.

Billedet viser en toårig pige fra Honduras, der står opløst i tårer og med et desperat udtryk i ansigtet. Bagved hende en hvid bil med grænsepolitiets logo. Foran pigen står hendes mor.

Det har taget mor og datter en måned at komme fra Honduras til grænsen. En farlig tur.

Fotografen, John Moore, har efterfølgende fortalt, at moren var ved at blive kropsvisiteret og blev bedt om at stille barnet fra sig.

Alle bliver fængslet, sådan er nul-tolerance

Billedet viser ikke øjeblikket, hvor et barn bliver adskilt fra sin mor. Pigen sad med sin mor, da de blev kørt væk. Men det bliver læst og forstået i den bredere kontekst af adskillelse af familier. Fordi den toårige pige med al sandsynlighed blev fjernet fra sin mor kort efter. 

Sådan er Trump-administrationens politik. Meldt officielt ud i maj for at sætte en prop i antallet at illegale immigranter, der igen er stigende efter et fald i den første del af Trumps periode i Det Hvide Hus.

Enhver der krydser den amerikanske grænse illegalt vil blive fængslet. Det er ligegyldigt, om man søger asyl eller ej. Og børn kan ikke komme i fængsel, så de bliver fjernet.  

Ideen med nul-tolerance politik – som den bliver udført i USA i dag – er, at det er ligegyldigt, hvorfor folk er kommet til landet. Om de søger lykken eller søger asyl. Det er ligegyldigt, hvorfor de er bange. Om det er religion, politik, bandevold eller hvad som helst.

For alle – asylansøgere, som migranter – gælder det, at du bliver sat i fængsel, et tilbageholdelses-center, og så sendt for en dommer. Hvis du har børn med, bliver de taget fra dig.

Trump vil ikke eje sin egen politik – hans toprådgiver vil gerne

Det Hvide Hus er i en åben diskussion med sig selv om, hvad deres politik egentlig er. Og om de overhovedet støtter den.

Præsident Trump har i flere interviews i løbet af weekenden sagt, at han hader, at børn bliver fjernet fra deres forældre.

- Der kan blive taget hånd om børnene hurtigt, smukt og med det samme, sagde den amerikanske præsident ude foran Det Hvide Hus.

- Men det er Demokraterne, der har tvunget den her lov ned over vores nation. Jeg hader det. Jeg hader at se adskillelse af forældre fra deres børn, fortsatte Trump.    

Det er ikke sådan, Trumps egen politiske toprådgiver, Stephen Miller, forklarer det.

I et interview med New York Times siger han,

- Det var en simpel beslutning fra regeringen om at have en nul-tolerance politik for illegalt at krydse ind i landet, punktum. Budskabet er, at ingen er undtaget fra immigrationsloven, siger Stephen Miller.

Et andet punktum satte Trumps minister for landets sikkerhed, Kirstjen Nielsen.

- Vi har ikke en politik om at adskille familier ved grænsen. Punktum, skrev hun i et tweet, og henviste til, at hvis blot asylansøgere søgte om asyl ved de officielle grænseovergange og ikke først krydsede illegalt ind i landet, så ville familier ikke blive adskilt.

Formanden for det amerikanske akademi af børnelæger, Dr. Colleen Kraft, har til nyhedsbureauet AP sagt, at hun for nylig besøgte et mindre opholdssted for børn i Texas. En tumling inde i den 60-senge store bygning fangede hendes øje – hun græd hysterisk og hamrede hendes små knytnæver ned i en madras.

Ansatte forsøgte at trøste barnet, som ifølge Dr. Kraft så ud til at være omkring to år gammel. Hun var blevet taget fra sin mor aftenen før og bragt til centeret. 

De ansatte gav hende bøger og legetøj – men de havde ifølge formanden for børnelægerne ikke lov til at tage hende op, holde hende eller kramme hende for at forsøge at få hende til at falde til ro. Reglen er, at ansatte ikke må røre børnene, beskrev Dr. Kraft.  

’Jeg tager lige dit barn med for at give det et bad.’

Det er den politik, som førstedamen, Melania Trump, i weekenden udsendte en udtalelse om, at hun hader at se.

Der er ikke en fast fremgangsmåde for, hvordan børnene bliver fjernet fra forældrene.

Nogle gange vil grænsepolitiet sige, at de tager børnene med, ’fordi du bliver retsforfulgt’ eller ’fordi du ikke er velkommen her i landet,’ fortæller Anne Chandler til magasinet Texas Monthly. Hun er advokat og arbejder for en NGO, der hjælper forældre, som har søgt om ophold i USA.

- Andre gange ser vi ingen kommunikation, der viser, at forældrene ved, at deres barn bliver ført væk. I stedet siger betjentene, ’jeg tager lige dit barn med for at give det et bad.’ Det er en ting, vi ser igen og igen, siger Anne Chandler.

- Dit barn skal komme med mig for at blive badet. Barnet går med og efter en halv time eller 20 minutter spørger forældrene, ’hvor er min femårige', ’hvor er min syvårige,’ ’det er et langt bad.’ Og så siger betjentene, ’du kommer ikke til at se dit barn igen.’

Tre forskellige udlægninger af den samme politik

Det er den politik, som Trump-administrationen har mindst tre forskellige udlægninger af:

  • Der findes ikke en sådan politik, ifølge ministeren for indenlandsk sikkerhed, Kirstjen Nielsen.
  • Der er en sådan politik og det var en ’simpel beslutning’, ifølge toprådgiver, Stephen Miller, fra Det Hvide Hus.
  • Der er en sådan politik, men det er Demokraternes skyld, ifølge Donald Trump.

Præsidentens anklage mod Demokraterne er, at de indførte lovgivningen. Og fordi de ikke vil komme til forhandlingsbordet og lave en omfattende immigrationsreform, der tilgodeser Trump krav – bygge en mur – så er grænsepolitiet tvunget til at adskille børn og forældre.

Også selvom præsidenten – ifølge ham selv – hader at se det ske.

Der findes ingen lov i USA, der kræver at migrantfamilier skal adskilles. Heller ikke at asylansøgere skal adskilles fra deres børn, fordi de bliver sendt i fængsel. Beslutningen om at retsforfølge alle, der krydser grænsen ulovligt – og dermed straks sende asylansøgere foran en dommer i kriminalretten i stedet for at vente og se, om deres asylsag er legitim – er taget af Trump-administrationen.

Tidligere administrationer lavede undtagelser med at retsforfølge voksne, der rejste med mindre børn. Men Trumps Hvide Hus har sagt, at det vil de ikke gøre.

Logikken er simpel. Det kan skabe et forskruet incitament til at tage børn med illegalt over grænsen, fordi du så vil blive behandlet bedre og anderledes end dem uden børn.  

Indtil videre er presset mod grænsen ikke taget af. Mange organisationer, der arbejder med migranter og asylansøgere, siger, at de fleste forældre ikke er klar over, at de risikerer, at deres børn bliver taget fra dem.

Presset mod opholdsstederne for børn tager derimod til. 45 børn om dagen i gennemsnit.

En ansat på et center for migrantbørn har fortalt, hvordan de slet ikke er udstyret til at håndtere den udfordring.

- Børnene løber væk, de kaster med møbler og forsøger selvmord.

Den ansatte sagde sit job op.