Udland

Trump giver ordre til oprettelse af særlig rumstyrke

USA vil tilbage til månen og videre til Mars, siger Donald Trump. Leah Millis / Ritzau Scanpix

Rumstyrke skal være en separat, men ligestillet gren i USA's væbnede styrker, siger præsident Trump.

Præsident Donald Trump har givet forsvarsministeriet Pentagon ordre til at oprette en rumstyrke, som USA's væbnede styrkers sjette gren.

- Vi skal til at have en rumstyrke, siger Trump, der betegner den nye styrke som "en separat men ligestillet gren i militæret".

- Dette er en stor og vigtig erklæring. Vi skal have luftforsvaret, og så skal vi have en rumstyrke, fastslår Trump, der fremsatte erklæringen om rumplanerne ved et møde i det nationale rumfartsråd.

Vil være foran i rummet

Det amerikanske forsvar er traditionelt inddelt i hæren, marinen, luftforsvaret, marinekorpset og kystvagten. Store dele af rumfartsvirksomheden har hidtil været luftforsvarets ansvarsområde.

Trump siger videre, at USA kommer til at have en meget klar og stor føring i rummet, og at det vil genoplive nationens opsigtsvækkende rumfartsprogram.

Den amerikanske præsident definerer rummet som et nationalt sikkerhedsanliggende for USA. Han siger, at han ikke ønsker at se Kina og Rusland eller andre lande være foran amerikanerne i rummet.

Vil nå Mars

Trump forsikrer samtidig, at USA vil vende tilbage til månen og nå videre ud til Mars. Han har tidligere via et direktiv beordret USA's rumagentur, Nasa, til at sende amerikanske astronauter til Månen og senere til Mars.

Ifølge Donald Trump skulle en mission til Månen danne grundlaget for turen til Mars. Det blev kritiseret, fordi det ville være lettere bare at tage direkte til Mars.

Den amerikanske leder underskrev mandag det nye direktiv for rummet, som også omfatter en ny politik, der skal reducere antallet af satellitter og rumaffald.

Donald Trump har flere gange i år luftet sine planer om at lave en rumstyrke, første gang under en tale den 13. marts, hvor han sagde, at "rummet er et område for krigsførelse præcis som landjorden, luften og havet."

Sidste år blev en lignende plan om at oprette et rumkorps foreslået i Kongressen. Dengang mødte forslaget modstand fra Trumps forsvarsminister, James Mattis, som var imod at tilføje Pentagon "yderligere organisatoriske og administrative byrder".