Udland

Foto afslører russisk hemmelighed - er det her et atomlager nær Bornholm?

Satellitfotos af et militært område i Kaliningrad afslører et byggeprojekt, der ligner et lager til atomvåben.

Inde mellem træerne i en skov i den russiske enklave Kaliningrad findes der en byggeplads bag et tredobbelt pigtrådshegn.

Det bærer alle tegn på et typisk russisk lager for atomvåben

Hans Kristensen, Federation of American Scientists

Byggepladsen ligger på et militært område, og hvad russerne præcis er ved at bygge derinde, er der ingen officielle oplysninger om.

Organisationen Federation of American Scientists (FAS) har imidlertid analyseret billeder af basen, og i en ny rapport oplyser videnskabsfolkene, at det ser ud, som om Rusland er i færd med at opgradere et lager til atomvåben.

Det oplyser Hans Kristensen, der er leder af FAS' afdeling for information om atomvåben, til TV 2.

På billederne kan man ifølge Hans Kristensen se, at russerne har foretaget en større udgravning ved en allerede eksisterende bunker på det militære område Kulikovo.

- Det bærer alle tegn på et typisk russisk lager for atomvåben. Den ligner meget samme type atombunker, som vi har set ved deres stillehavsflåde, siger Hans Kristensen.

Udgravningerne tidligere på året har givet et unikt blik ned i den russiske militærinstallation.

- Det er første gang, vi har kunnet se ned i bunkeren. Hidtil har vi kun kunnet se nogle jordhøje, siger han.

Han vurderer, at bunkeren kan rumme op til 50 atomsprænghoveder.

Tre lag hegn

Det er blandt andet en omfattende ydre grænse med hegn i flere lag, der afslører, at anlægget er noget ganske særligt. De enkelte bunkere inde på anlægget har også tre lag hegn omkring sig.

- Det er typiske tegn, vi også ser ved de andre lagre af atomvåben i Stillehavsregionen, siger Hans Kristensen.

Byggeriet ved bunkeranlægget har stået på siden 2016, og ifølge FAS' oplysninger er der støbt et nyt tag på bunkeren tidligere på sommeren i år.

- Det er et sted, vi har holdt øje med i nogen tid, og der har været nogle opgraderinger før, men ingen så dramatiske som denne. Det er første gang, vi har set en af atombunkerne blive gravet ud og renoveret, siger Hans Kristensen.

Han understreger, at billederne ikke siger noget om, hvorvidt russerne rent faktisk har atomvåben i Kaliningrad, men han skriver på FAS' hjemmeside, at bunkerbyggeriet rejser en masse spørgsmål.

- Den seneste opgradering rejser spørgsmål om, hvad den operationelle status af stedet er. Har det nu, har det i fortiden, eller vil det i fremtiden blive brugt til at opbevare atomvåben for Rusland, skriver han.

Hans Kristensen kender ikke svaret, men han tror, at atomlageret muligvis er et fremskudt depot.

- Det ligner et udstationeringsdepot. Jeg tror ikke, det er et centraldepot for atomvåben i stil med dem, de har inde i Rusland. De har brug for mindre depoter ude ved styrkerne, så atomvåbnene kan flyves ind, hvis det bliver nødvendigt. Der er en base et lille stykke syd for bunkeranlægget, så det vil give god mening, siger han.

Han understreger, at vi ikke ved ret meget om eventuelle russiske atomvåben i Kaliningrad, og at det kun er russerne, der kender det præcise formål med bunkeranlægget.

Opgraderingen af bunkeranlægget er blot det seneste russiske træk i spillet mellem Rusland og NATO.

- Debatten om den russiske trussel får et skub opad. Det virker, som om den er aktiv, og hvis der kommer sprænghoveder i den, vil der i givet fald være atomvåben i Polen og de baltiske landes baghave, siger Hans Kristensen til TV 2.

Nye missiler til Kaliningrad

I januar måned offentliggjorde Ruslands militær, at der var gjort klar til at tage imod en permanent tilstedeværelse af Iskander-M-missiler i Kaliningrad.

Missilerne har en rækkevidde på 500 kilometer, og de kan bevæbnes med atomsprænghoveder, hvis det er nødvendigt.

USA anser opstillingen af de russiske missiler som et brud på FN-traktaten om kort- og mellemdistanceraketter fra 1987, men ikke desto mindre er missilerne i Kaliningrad nu klar til en eventuel konfrontation.

Ruslands samlede atomarsenal består ifølge udgivelsen Bulletin of Atomic Scientists af cirka 4300 atomsprænghoveder, men om nogen af dem befinder sig i Kaliningrad, er ikke offentligt kendt.