Udland

Her ankommer omdiskuteret skib til det 'nye Spanien'

Ni dages farefuld og udmattende rejse er forbi for 629 migranter, men opgøret om dem har vist meget om de nye linjer i Middelhavslandene.

Det er 15 dage siden, Pedro Sanchez satte sig for bordenden i Spaniens nye regering.

På den korte tid har premierministeren bebudet nedrivning af omstridte flygtningehegn i Nordafrika, indført lægehjælp til migranter og taget imod et stort antal nordafrikanske flygtninge, der har krydset Middelhavet i de såkaldte "legetøjsbåde" - særdeles små, ustabile fartøjer, hvoraf nogle faktisk menes at være købt i legetøjsforretninger.

Og i dag søndag har Sanchez med al tydelighed fastslået, at forgængeren Mariano Rajoys strenge immigrationspolitik er fortid, idet Middelhavets kastebold, immigrationsskibet Aquarius, har lagt til i havnen i Valencia.

Fanget mellem to EU-lande

Aquarius er et større skib ejet af den fransk-tyske velgørenhedsorganisation SOS Méditerranée. Skibet har til opgave at sejle rundt i Middelhavet og hjælpe flygtninge og migranter i overfyldte, farlige både med at komme det sidste stykke til Europa.

I sidste weekend samlede skibet 629 afrikanere op og tog dem ombord, men det skulle vise sig at være vanskeligt at komme af med dem igen. Skibet sejlede mod Italien i forventning om at overdrage dem til myndighederne der, men italienerne nægtede at tage imod dem. Forklaringen var, at de var samlet op tættere på Malta og derfor var Maltas ansvar.

Den lille ønation Malta nægtede imidlertid også - forklaringen lød, at migranterne var samlet op i et farvand, hvor Italien har ansvaret for redningsaktioner, og dermed var Aquarius fanget i en diplomatisk krise.

Den blev dog løst i mandags, da Spanien ganske uventet meldte sig frivilligt til at tage imod skibet.

Stort nybrud for Spanien

Men måske burde det ikke være så uventet, hvis man har fulgt med i de seneste strømninger i spansk politik, siden Pedro Sanchez kom til magten. Og det har TV 2s Jeppe Krogager.

- Spanien ønsker nu at være foregangsland og at vise, at de bredeste skuldre skal bære mest. Sanchez er meget opmærksom på, at det her handler om mennesker i nød, ikke om at holde dem ude, fortæller Jeppe Krogager.

Det er et markant skifte for Spanien, der ellers har været kendt som ganske usamarbejdsvillig i flygtningekrisen. Landet ligger belejligt "skjult" bag Grækenland og Italien, der med deres østligere placering og store kystlinje har taget imod langt flere flygtninge end spanierne.

Spanien er også blevet kendt for et kritiseret samarbejde med den marokkanske regering, der har betydet, at marokkanske soldater med hårdhændede metoder har holdt især unge afrikanske mænd ude af de spanske territorier i Nordafrika.

- Og så skal man heller ikke glemme, at Spanien længe har været et land, der ikke har levet op til EU-aftaler, siger Jeppe Krogager med henvisning til, at Spanien efter de seneste overslag kun har taget imod 14 procent af de migranter, de forpligtede sig til i en fordelingsaftale fra 2015.

Ændringer skaber uenighed

Pedro Sanchez er leder af det spanske arbejderparti og er derfor mere venstreorienteret end konservative Rajoy, så af den grund bør det måske ikke overraske, at der bliver løsnet op for immigrationspolitikken. Men når det bliver gjort så hurtigt, markant og tydeligt, skyldes det også en politisk realitet, understreger Jeppe Krogager.

- Sanchez har et meget skrøbeligt mandat og er afhængig af det venstreorienterede parti Podemos, der klapper i hænderne over det her.

Klapsalverne er til gengæld mere spredte hos de politiske modstandere, der er dybt chokerede over det nye migrantvenlige Spanien. Det gælder ikke mindst lokale borgmestre i de nordafrikanske territorier, der ikke aner, hvad de skal stille op, hvis migrantstrømmene får lov at flyde uhindret. Og de bakkes op af de konservative kræfter i Madrid.

- Man forstår ikke, hvorfor Spanien skal tage 600 migranter, der egentlig var Italiens problem, når man har et kæmpe uløst problem på flanken i Nordafrika, fortæller Jeppe Krogager.

Festen er slut i Italien

Selvom den nye kurs altså kan give problemer i Spanien, så kommer den på et særdeles belejligt tidspunkt for migranterne. For i Italien har man også lige fået en ny regering, der vil lægge en ny kurs.

- Festen er slut, har den nye indenrigsminister Matteo Salvini sagt gentagne gange.

Han er en del af regeringen bestående af Ligaen og Femstjernepartiet, der kom til magten i Italien for et par uger siden, og det står helt klart, at immigrationspolitikken kommer til at blive langt strammere. Noget, der er stor opbakning til i befolkningen.

- Og det gælder især skibe fra velgørenhedsorganisationer som Aquarius. Der er meget polemik omkring de her NGO'er, som bliver beskyldt for at sejle alt for tæt på den libyske kyst. Så Salvini vil nu lukke havnene fuldstændig for NGO-skibe, fortæller TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl fra Italien.

Aquarius ankom til Valencia omkring klokken 10.30 søndag formiddag. Nu venter der foreløbig migranterne ombord en måned i Spanien, hvor det skal opklares, om de skal have lov at søge asyl eller skal sendes hjem igen.