Udland

USA og Kina indfører told på hinandens varer

Præsident Donald Trump meddeler, at USA pålægger told til værdi af 50 milliarder dollar på varer fra Kina.

En omfattende handelskrig er i gang med at brede sig i Verden. Den amerikanske præsident, Donald Trump, fører an i kampen for at gøre handelen ”fair igen” - set med amerikanske øjne.

Fredag meddeler Trumps regering, at der indføres en toldsats på 25 procent på en række kinesiske varer – ifølge nyhedsbureauet AP har manøvren en værdi af 50 milliarder dollars.

Der er tale om ialt 1102 forskellige produkter, men det er endnu uklart, hvilke varer, der er tale om.

Tilsvarende reagerede Kina senere fredag med at lægge 25 procents told på 659 amerikanske varer til en værdi af 50 milliarder dollars ifølge nyhedsbureauet Xinhua.

Ifølge USA's handelsmyndigheder drejer de amerikanske toldsatser sig ikke om populære varer, som mange amerikanere køber fra Kina - som for eksempel mobiltelefoner og fjernsyn.

Donald Trump afviser dog selv, at der skulle være tale om en handelskrig, skriver Reuters.

Donald Trump har tidligere i år indført toldsatser på import af stål og aluminium fra Canada, Mexico og EU-landene.

Modsvar fra Kina var ventet

Allerede inden udmeldingen fra USA, meddelte Kina, at de var parate til at svare igen.

- Hvis USA indfører unilaterale protektionistiske foranstaltninger, som skader Kinas intersser, så vil vi reagere hurtigt og handle resolut for at beskytte vores legitime rettigheder, sagde Geng Shuang, der er talsmand i Kinas udenrigsministerium.

Det gjorde de så senere fredag.

Trækkene fra de to lande ses flere steder som en kraftig eskalering i handelskrigen mellem verdens to største økonomier.

Forsøg på at begrænse underskud

Ifølge økonom og USA-analytiker, Ulrik Bie, er dagens beslutning et udtryk for et amerikansk ønske om at begrænse handelsunderskuddet samt et forsøg på at hæmme Kina i landets forsøg på at blive globalt førende på en række handelsområder.

- Det vi ved om, de varer, der bliver ramt er, at det er varer som lægemidler, lægeudstyr. Det er avancerede industrielle produkter, der primært bliver ramt. Så det er ikke noget, forbrugerne mærker, siger Ulrik Bie.

De nye toldsatser vil begynde at blive opkrævet fra den 6. juli.