Udland

Trump brød tradition med hilsen til nordkoreansk general

Det Hvide Hus afviser, at USA's præsident forbrød sig mod korrekt etikette, men blot udviste almindelig høflighed under topmødet i Singapore forleden.

Det var ikke helt efter bogen. Men det var heller ikke nødvendigvis forkert.

Sådan konkluderer Det Hvide Hus i en udtalelse torsdag aften, efter billeder fra nordkoreansk TV har vist præsident Trump hilse på general No Kwang Chol under det nyligt overståede topmøde i Singapore.

Efter at være kommet ud fra et møde med den nordkoreanskes præsident Kim Jong-un, bliver Trump præsenteret for en militær entourage. Ved mødet med general Kwang Chol gør Trump først honnør og giver siden hånd, hvilket er stik imod skik og brug ved møder af den karakter.

Militæranalytiker: - Hilsen er overdreven respekt

Dog ikke, hvis man spørger Trump-administrationen, som torsdag aften kommenterede billederne fra den statslige, nordkoreanske station KCTV, der viste USA's præsident møde en række højtstående nordkoreanske militærfolk.

- Det var en hilsen, som var udtryk for almindelig høflighed, lyder det ifølge Reuters i en udtalelse fra Det Hvide Hus. 

Reaktionen kommer efter, at flere iagttagere har påpeget det kritisable i Donald Trumps ageren.

Den mest kontante kritik er kommet fra tidligere admiral og militæranalytiker John Kirby, som overfor CNN har redegjort for det brud på militaristisk etikette, USA's præsident har gjort sig skyldig i.

- Præsident Trump skulle nøjedes med at nikke til generalen. Det er upassende og et brud på protokollen at hilse på den måde, og når det bliver vist som propaganda i Nordkoreas statslige tv, kommer Trump på denne måde til at udvise overdreven respekt, siger John Kirby.

Trump var adviseret

Ifølge den gængse etikette er det udtryk for både respekt og gensidig beundring, når et statsoverhoved hilser på en højtstående militærperson. Men den signalværdi er at gå for vidt, selv om forholdet mellem USA og Nordkorea er blevet gensidigt imødekommende.

Overfor CNN har en talsmand bekræftet, at Donald Trump forud for mødet med Kim Jong-un var fuldt adviseret om protokollen.

CNN's politiske redaktør Chris Cillizza skriver i en kommentar, at det sagtens kan være rigtigt.

- Men bare fordi nogen fortalte Trump, hvad det betyder at hilse på en nordkoreansk officer, betyder det ikke ikke, at Trump hørte efter, huskede det eller nødvendigvis gad at rette sig efter det, lyder analysen.