Historisk møde på koreansk grænse - selv en vits blev der tid til

De positive toner fortsætter på den koreanske halvø to dage efter det historiske møde mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

Den nordkoreanske general strakte sin hånd frem og ramte sin sydkoreanske kollegas strittende fingre lige midt over forhandlingsbordet.

Det sjældne håndtryk kom efter, at højtstående sydkoreanske militærfolk torsdag havde krydset grænsen for at møde en tilsvarende nordkoreansk delegation i den nordlige del af den demilitariserede zone mellem de to nabolande.

Der var tale om det første møde mellem de to landes militær siden 2007, som ikke involverede krudt og kugler. Og stemningen var anderledes afslappet - der var endda plads til, at den nordkoreanske topforhandler kunne fortælle en vittighed.

Dagens møde var en forlængelse af den fredserklæring, som den nordkoreanske leder Kim Jong-un og den sydkoreanske præsident Moon Jae-in blev enige om på et topmøde den 27. april i år i grænsebyen Panmunjom.

Erklæringen sigter mod en komplet atomnedrustning på den koreanske halvø. Netop det mål var også ét ud af fire punkter i det slutdokument, som USA’s præsident Donald Trump og Kim Jong-un blev enige om på et historisk topmøde i Singapore tirsdag.

Glæde på begge sider af grænsen

Optøningen af forholdet mellem de gamle fjender skabte onsdag glæde hos begge de militære delegationer.

- Jeg er dybt berørt over, at Nordkoreas og Sydkoreas militære ledere mødes for at drøfte, hvordan Panmunjom-erklæringen kan implementeres i denne historiske epoke, sagde chefen for den nordkoreanske delegation, general An Ik-san ifølge nyhedsbureauet AP.

I den sydkoreanske lejr var der også tro på, at den seneste tids udvikling er starten på noget godt.

- Jeg tror, at hvis vi, de syd- og nordkoreanske militære embedsmænd, samarbejder og yder en fælles indsats, vil vi helt sikkert opnå gode resultater, sagde chefen for den sydkoreanske delegation, Kim Do-gyun ifølge AP.

Tilnærmelserne mellem nabolandene var på dagens møde ledsaget af en munter stemning.

Den nordkoreanske topforhandler, An Ik-san, jokede med, at chefen for den sydkoreanske delegation var den første sydkoreaner nogensinde, der havde fået lov til at krydse grænsen iført uniform. Det skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap

Hotline på dagsordenen

De nord- og sydkoreanske generaler skulle ifølge Yonhap blandt andet diskutere etableringen af en hotline mellem de to lande samt planer om at holde militære forhandlinger jævnligt.

Onsdagens forhandlinger var ifølge Reuters oprindeligt sat til at finde sted i maj. Men det blev udskudt, da Nordkorea aflyste et vigtigt bilateralt møde med sydkoreanerne på grund af militærøvelser mellem Sydkorea og USA. Men ved et nyt møde mellem den nordkoreanske leder Kim Jong-un og den sydkoreanske præsident Moon Jae-in tidligere i denne måned kom dagens militære møde igen i stand.

Netop de militære øvelser mellem Sydkorea og USA lovede Donald Trump mundtligt at indstille efter tirsdagens topmøde i Singapore.