Cigaret om bord på SAS-fly kan koste svensker 135.000 kroner

Flyselskabet tog ingen chancer, da en svensk mand blev fanget i at ryge ude på toilettet, mens flyet var i luften.

Rygetrangen blev så stor for en passager på et SAS-fly på vej fra Stockholm til Malaga, at personen tændte en smøg på toilettet.

Den beslutning kan nu vise sig at blive en dyr affære. Det skandinaviske flyselskab kræver nemlig 135.000 danske kroner fra den rygetrængende passager.

Det skriver det norske rejsemedie Flysmart24.no.

Kan ende fatalt

Episoden, der skete for et par uger siden, er særlig alvorlig, fordi den mandlige passager valgte at smide cigaretskoddet i skraldespanden ude på toilettet. Det blev opdaget af en anden rejsende, der tilkaldte personalet.

- Situationen kunne dermed være blevet yderst dramatisk for alle om bord på flyet. Opstår der brand om bord på et fly, kan det ende fatalt, siger informationschef i SAS Knut Morten Johansen til Flysmart24.no.

Informationschefen fortæller til norsk TV 2, at der var tale om en svensk statsborger.

- Branchen har generelt et skærpet fokus på at slå ned på den slags opførsel. I tillæg til sikkerhedsaspektet, kan forsinkelser og aflysninger skabe problemer og ubehag for mange andre rejsende, siger han.

Tog ingen chancer

Han fortæller, at det høje erstatningskrav til manden bliver krævet, fordi SAS ønsker at sætte et eksempel om, hvilke økonomiske konsekvenser rejsende, som bryder sikkerhedsbestemmelserne, kan blive mødt med.

I dette tilfælde tog SAS ingen chancer. Da flyet var landet i Spanien, foretog man en omfattende sikkerhedskontrol af flyet.

Det betød blandt andet, at man måtte aflyse en planlagt returflyvning. Dermed måtte SAS betale for at sende 120 rejsende på hotel.

- Reglerne hos SAS er klare: Et fly som har været udsat for en hændelse som denne, skal gennemgås grundigt, før det kan få lov til at lette igen. Derfor blev flyet stående i Malaga til næste dag. Sikkerheden kommer før alt andet, siger Knut Morten Johansen til det norske Flysmart24.no.

Tur til London blev aflyst

Han fortæller desuden, at der også er ekstraudgifter for SAS i tilfælde som dette, fordi flyet ikke kan bruges i det planlagte ruteprogram. Flyet skulle senere have været fløjet til London, også den tur blev aflyst.

Desuden var der udgifter i forhold til det personale, som måtte blive i Malaga som følge af udsættelsen af flyvningen.

Ifølge Flysmart24.no har rygning på toilettet i tidligere tilfælde medført et erstatningskrav på mellem 7000 og 10.000 norske kroner.