Et døgn efter Nordkorea-aftale er informationskrigen i gang

Hvem giver sig mest i aftalen mellem USA og Nordkorea – det spørgsmål rejser sig dagen efter topmødet i Singapore.

Blækket på aftalen mellem USA’s præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er knap tørt, før end parterne udtrykker uenighed om, hvad aftalen kommer til at betyde.

For foruden de fire hovedpunkter i aftalen talte de to ledere også om andre emner. Og her er der forskellig opfattelse af, hvad de kommer til at betyde.

På topmødet i Singapore tirsdag lagde præsident Trump overraskende op til, at USA vil indstille de tilbagevendende fælles militære øvelser med Sydkorea.

Donald Trump kaldte på sit pressemøde militærøvelserne ”provokerende” og sagde, at de skal sættes på pause under forhandlingerne med Nordkorea. Det vil ifølge præsidenten spare USA en ”kolossal mængde penge”.

Ifølge nordkoreanske statsmedier gav Trump udtryk for det synspunkt direkte overfor Kim Jong-un under topmødet, og i dag præsenteres det som en stor indrømmelse fra amerikansk side.

Trump: - Vi stopper militærøvelserne. Video: Lasse Bergkvist Jessen

- USA’s præsident ville standse USA’s fælles militærøvelser med Sydkorea, som Nordkorea betragter som en provokation. Det skal ske over en periode med velvilje og dialog mellem Nordkorea og USA, lyder det fra Nordkoreas ikoniske nyhedsvært, Ri Chun-Hee.

USA har siden Koreakrigen i begyndelsen af 1950'erne haft udstationeret styrker i Sydkorea. De er hvert år blevet anvendt i flere forskellige øvelser.

Den næste planlagte fælles manøvre ventes at finde sted i august.

Japan kritiske over for stop for militærøvelser

Fra Japan kommer direkte kritik af USA's bebudede stop for manøvrerne. 

- De militære manøvrer og de amerikanske soldater i Sydkorea har vital betydning for den regionale sikkerhed, siger den japanske forsvarsminister, Itsunori Onodera til Reuters.

Donald Trump vil have Nordkorea til at opgive landets atomprogram, mens Kim Jong-un vil af med de sanktioner, som Nordkorea er blevet pålagt.

Når det kommer til sanktionerne mod Nordkorea, er der også forskel på opfattelsen af, hvad der skal ske. Trump skulle ligeledes have sagt, at sanktionerne mod Nordkorea bliver slækket, rapporterer nordkoreanske statsmedier.

- Trump tilbyder også Nordkorea sikkerhedsgarantier, ligesom han har til hensigt at ophæve sanktionerne mod Nordkorea, efterhånden som forholdet forbedres gennem dialog og forhandling, lyder det på nordkoreansk stats-tv.

Men på Donald Trumps pressemøde fastslog han derimod, at sanktionerne fortsat vil bestå, indtil der er gennembrud i forhandlingerne.

Den sydkoreanske præsident Moon Jae-in siger, at landet nu må forsøge at få skabt klarhed omkring amerikanernes hensigter.

Mere arbejde i vente

Med den åbenlyst forskellige opfattelse af, hvad er egentlig er blevet aftalt, er der lagt op til mere arbejde for landenes diplomatiske delegationer. For selv om risikoen for en decideret krig, måske er blevet mindre efter den direkte dialog mellem USA og Nordkorea, er informationskrigen i fuld gang.

Fra nordkoreansk side bliver det understreget, at USA skal komme med indrømmelser, for at Nordkorea vil give sig.

Og Donald Trump understreger lige så kategorisk, at USA ikke vil give sig, før end Nordkorea tager konkrete skridt mod en nedrustning af sit atomarsenal.

Kim Jong-un har takket ja til at mødes med Donald Trump i Det Hvide Hus, og ifølge nordkoreansk stats-tv har Trump accepteret et tilbud om at komme til Nordkorea.

- Vores højt respekterede øverstkommanderende har indbudt Trump til et besøg i Pyongyang på et passende tidspunkt. Trump har gengældt indbydelsen ved at invitere Kim til USA. De to topledere tog med glæde imod hinandens indbydelser. De er begge overbeviste om, at det yderligere vil kunne forbedre forholdet mellem landene, lyder det fra Nordkoreas ikoniske nyhedsvært, Ri Chun-Hee.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for det næste møde mellem Kim Jong-un og Donald Trump.

Tirsdagens møde var det første af sin slags, hvor en leder af Nordkorea mødtes med en siddende amerikansk præsident.