Udland

Amerikansk video skulle overbevise Kim Jong-un om aftale - se den her

”Idiotisk”, ”mærkelig” og "propagandistisk" er nogle af de reaktioner, den særlige video på topmødet i Singapore har fået.

Der blev på ingen måde sparet på de dramatiske virkemidler, da den fremmødte verdenspresse i Singapore skulle præsenteres for perspektiverne i topmødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

På to storskærme tonede en form for reklamefilm frem, der som en trailer til en Hollywood-film præsenterede sagerne:

- Syv milliarder mennesker bor på Jorden. Af de nulevende vil et lille antal efterlade et mindeværdigt aftryk, og kun ganske få vil tage beslutninger eller handle på en måde, der vil forny deres hjemland og vil ændre historiens gang...

Sådan indleder en speakerstemme videoen, der efterfølgende viser, hvor stor en mulighed topmødet var for at tage en historisk beslutning og åbne Nordkorea op for investeringer og skrue ned for krigsmaskinen.

Billeder af fabrikker, forskere, glade mennesker, en basketballspiller, en skinnende sol og masser af billeder af Donald Trump og Kim Jong-un bliver akkompagneret af billeder af raketaffyringer, jagerfly og krigsmateriel.

Halvvejs i videoen opridses alvoren:

- Der kan kun være to resultater: Enten går vi baglæns. Eller også går vi fremad, lyder det i videoen som et vink med en vognstang til Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Donald Trump og Kim Jong-un på Capella Hotel i Singapore.

- Jeg tror, han kunne lide den, sagde Donald Trump efter visningen af videoen.

Han tilføjede, at den nordkoreanske delegation havde fået deres egen kopi af videoen, og at han tidligere havde vist Kim Jong-un videoen på en iPad.

Videoen får kritik

Videoen bærer logoet fra Det Hvide Hus i hjørnet, og flere iagttagere har efter fremvisningen af videoen undret sig over videoen, som bliver kaldt ”idiotisk”, ”mærkelig”, ”chokerende” og for propaganda for et undertrykkende diktatur.  

På pressemødet tirsdag afviste den amerikanske præsident, at der var grund til bekymring over, at Kim Jong-un kunne bruge videoen som propaganda:

- Nej, jeg er ikke bekymret overhovedet. Vi kan bruge den video for andre lande også, sagde Donald Trump.

Videoen bærer navnet “A Story of Opportunity” – en historie om muligheder, og den ligner ikke noget, der tidligere er blevet vist på et politisk topmøde.

Den er blevet produceret for foranledning af det nationale sikkerhedsråd i USA, skriver CBS News.

- Videoen er blevet lavet for at hjælpe præsidenten med at demonstrere fordelene ved en fuldstændig atomnedrustning og en vision for en fredelig og rig koreansk halvø, oplyser talsmanden fra det nationale sikkerhedsråd, Garett Marquis, til CBS News.

Avisen The Guardian beskriver videoen som en salgsvideo, en ejendomsmægler ville lave for at gennemføre et ”svært salg”.

Se hele videoen her:

”Idiotisk”, ”mærkelig” og "propagandistisk" er nogle af de reaktioner, den særlige video på topmødet i Singapore har fået. Video: Michael Rathje

Det virker oplagt, at Donald Trump, der selv er storinvestor i ejendomme, har haft den ide for øje med videoen.

USA's præsident luftede nemlig også muligheden for at gøre Nordkorea til et turistparadis, da han sad over for Kim Jong-un, forklarede han.

- De har fantastiske strande. Det kan man se hver gang, de affyrer kanonerne mod havet. Jeg sagde: "Se på den udsigt. Der kunne være et lækkert lejlighedskompleks". Jeg forklarede det: "I stedet for at gøre, som I gør, kunne I have verdens bedste hoteller", sagde Trump ifølge ham selv til diktatoren.

- Tænk på det ud fra et ejendomsmæglerperspektiv. Der er Sydkorea og Kina, og så har de landet midt imellem. "Fantastisk", sagde jeg til dem. 

Donald Trump understregede, at Nordkorea ikke behøver at blive præcis som i videoen med nye skyskrabere, hoteller, supertog og strandturisme.

- Det er helt op til dem, sagde han

Den 4 minutter og 12 sekunder lange video slutter med ordene: “Fremtiden er ikke skrevet endnu”.

Det kan den måske blive næste gang, de to ledere mødes. Kim Jong-un har takket ja til en invitation om at besøge Donald Trump i Det Hvide Hus.