Trump snakkede løs i en time, men to tal holder ikke vand

Det kneb med at holde sig til fakta, og der var smiger til Kim Jong-un, da USA's præsident mødte pressen i opsigtsvækkende 66 minutter i Singapore.

Donald Trump solede sig i lysene fra verdenspressens kameraer efter topmødet med Kim Jong-un.

I 66 minutter holdt præsidenten pressekonference for at fortælle om mødet med Nordkoreas diktator, der ifølge Donald Trump er en ægte éner.

De har fantastiske strande. Det ser man, når kanonerne skyder mod havet.

Donald Trump om Nordkorea

Kim Jong-un beskyldes for omfattende brud på menneskerettighederne og for at have myrdet sin onkel og halvbror for at befæste sin egen magt. 

Donald Trump var mere positiv i sin beskrivelse af diktatoren.

- Han er en meget talentfuld mand. Det er enhver, som kan overtage en situation, som han gjorde i en alder af 26 år, og så køre den - og køre den hårdt. Jeg siger ikke, at han var flink, men kørte den. Få mennesker på den alder kan det - nok kun én ud af 10.000, sagde præsidenten.

På pressemødet fortalte Donald Trump, at mødet med Kim Jong-un var så vigtigt, at han for en gangs skyld ville holde fred med medierne.

- Jeg vil ikke altid gå imod pressen. Det vil jeg bare ikke. Slet ikke i dag. Det her er for vigtigt, sagde Donald Trump.

Ifølge den tidligere realitystjerne skaber Nordkorea og USA verdenshistorie med mødet, hvor Nordkorea har sagt ja til atomnedrustning, og USA har sagt ja til at indstille landets fælles militærøvelser med Sydkorea.

Du kan læse om topmødets slutdokument ved at følge linket herunder: 

Men Donald Trumps pressemøde bød også på overdrivelser, ejendomsmæglersnak og alternative fakta.

Det skal det handle om her.

Den største overdrivelse var i den tunge ende - selv for Donald Trump, der er kendt for at pynte på sandheden.

Den enorme atombombe

Overdrivelsen kom, da han beskrev Nordkoreas seneste atomprøvesprængning.

- Jeg kan huske, at der fandt en atomeksplosion sted. 8,8 på Richterskalaen. Et massivt jordskælv et sted i Asien. Det var i Nordkorea. Jeg har aldrig før hørt om noget så højt i otterne på Richterskalaen, sagde Trump.

I virkeligheden målte Nordkoreas seneste - og kraftigste - prøvesprængning 6,3 på Richterskalaen, viser opgørelser fra Center for Strategic and Internatinal studies.

Kim Jong-un og Donald Trump.
Kim Jong-un og Donald Trump. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Et jordskælv, der måler på 8,8 på Richterskalaen, er 316 gange større end et jordskælv, der måler 6,3.

Hvis Trump havde haft ret, ville Nordkoreas atombombe have udløst et af de 10 kraftigste jordskælv i det 21. århundrede.

Om præsidenten huskede forkert, eller om han havde et andet formål med at overdrive, er ikke til at sige. Men det var ikke dagens eneste overdrivelse.

Flyene fra Guam

Den næste overdrivelse handlede også om bomber - men denne gang var det bomber i amerikanske fly.

Jeg ved en masse om fly. Meget dyre

Donald Trump, USA's præsident

Da Trump skulle sælge idéen om, at USA vil indstille militærøvelserne med Sydkorea, brugte han de amerikanske bombefly i Guam som eksempel.

- Vi flyver bombefly ind fra Guam. Jeg sagde: "Hvor kommer de bombefly fra? Guam. Tæt på." Jeg sagde: "Godt, hvor er tæt på? Seks og en halv time."

Trump fortalte videre, at der var store summer at spare, hvis USA's bombefly slap for den lange flyvetid.

Men det tager ikke seks og en halv time at flyve fra Guam til Sydkorea.

Donald Trump under pressemødet.
Donald Trump under pressemødet. Foto: Saul Loeb / Ritzau Scanpix

Kommercielle fly, der flyver 800 kilometer i timen, kan klare turen fra Guam til Seoul på fire timer og 20 minutter, og de amerikanske bombefly flyver over 1000 kilometer i timen, viser udregninger fra Travelmath.

- Jeg ved en masse om fly. Meget dyre. Jeg kan ikke lide det, sagde Trump.

Det med prisen har han ret i. 

I en opgørelse fra 2013 fremgår det, at et B1-bombefly koster 57.807 dollars per time i luften.

Det nordkoreanske ferieparadis

USA's præsident luftede også muligheden for at gøre Nordkorea til et turistparadis, da han sad over for Kim Jong-un.

- De har fantastiske strande. Det kan man se hver gang, de affyrer kanonerne mod havet. Jeg sagde: "Se på den udsigt. Der kunne være et lækkert lejlighedskompleks". Jeg forklarede det: "I stedet for at gøre, som I gør, kunne I have verdens bedste hoteller", sagde Trump ifølge ham selv til diktatoren.

- Tænk på det ud fra et ejendomsmæglerperspektiv. Der er Sydkorea og Kina, og så har de landet midt imellem. "Fantastisk", sagde jeg til dem. 

Donald Trump under pressemødet.
Donald Trump under pressemødet. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Trump beroligede også det internationale pressekorps med, at han har baggrundsviden om atomvåben, 

- Jeg havde en onkel, der var en stor professor ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) i 40 år. Jeg plejede at diskutere atombomber med ham hele tiden. Han var en stor ekspert. Et brilliant geni, Dr. John Trump, sagde Donald Trump.

Om mødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un fører en reel atomnedrustning med sig, har verden endnu til gode at se, men ifølge præsidenten lovede diktatoren at ødelægge sit testcenter for missiler.

Løftet kom imidlertid ikke med i slutdokumentet på mødet, så vi må tage Donald Trumps ord for det.

- Jeg tror, han vil gøre disse ting. Jeg tager måske fejl. Måske står jeg foran jer om seks måneder og siger: "Hey, jeg tog fejl." Jeg ved nu ikke, om jeg nogensinde vil indrømme det. Jeg finder nok på en undskyldning, lød det fra Trump.