Udland

Trump og Kim Jong-un underskriver dokument

Indholdet af det historiske dokument er stadig ikke offentliggjort. Om få timer holder den amerikanske præsident pressemøde.

Den amerikanske præsident Donald Trump og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un har for kort tid siden underskrevet et fælles dokument. 

- Vi underskriver et meget vigtigt dokument. Vi har haft et godt møde og et rigtig godt forhold (...) Vi er begge meget beærede over at underskrive dokumentet, sagde Donald Trump, inden han gav ordet videre til den nordkoreanske leder. 

- Vi havde et historisk møde, hvor vi besluttede at lade fortid være fortid. Nu er vi ved at underskrive et historisk dokument, sagde Kim Jong-un på sit første pressemøde med den fri verdenspresse. 

- Verden vil se en stor forandring. Jeg vil gerne udtrykke min taknemmelighed over for præsident Trump for at få det her til at ske. 

Mens de to ledere underskrev dokumenterne, spurgte en journalist, om de blev enige om en atomnedrustning. 

- Den proces starter vi meget snart, svarede præsidenten. 

Efter underskrivelsen takkede Donald Trump de mennesker, der har været med til at få mødet til at ske. 

Da de to ledere rejste sig for at forlade lokalet, spurgte én af de fremmødte journalister, om Trump kunne finde på at invitere Kim Jong-un på besøg i Det Hvide Hus. 

- Absolut, det vil jeg, svarede den amerikanske præsident. 

Underskrivelsen af dokumentet kommer, efter de to ledere siden klokkken tre dansk tid har forhandlet i Singapore på et af de hidtil mest imødesete og historiske topmøder i det 21. århundrede.

Her er de fire essentielle punkter i det fælles dokument: 

1) USA og Nordkorea giver tilsagn om at etablere nye relationer mellem de to lande i overensstemmelse med deres befolkningers ønsker om fred og velstand.

2) USA og Nordkorea vil samarbejde om at skabe en varig og stabil fred på Den Koreanske Halvø.

3) Bekræftelse af Panmujon-erklæringen af 27. april 2018, hvor Nordkorea forpligter sig til at arbejde mod en fuldstændig atomafrustning af Den Koreanske Halvø.

4) USA og Nordkorea forpligter sig til at tilvejebringe de jordiske rester af krigsfanger/savnede herunder hjemsendelse af dem, der allerede er identificeret.