Udland

Makedonien har valgt sit nye navn

Der er ingen vej tilbage, siger Zoran Zaev. Robert Atanasovski / Ritzau Scanpix

Grækenland laver aftale med nabolandet, der løser mangeårig navnestrid.

Grækenland har aftalt med regeringen i Skopje, at Makedonien for fremtiden skal kaldes Republikken Nordmakedonien. Det bekræfter de to regeringer.

Makedonien premierminister, Zoran Zaev, siger, at en løsning på den mangeårige navnestrid nu åbner en mulighed for, at landet kan blive en del af Nato og EU.

- Der er ingen vej tilbage, fortæller han på et pressemøde efter at have talt i telefon med Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, skriver Reuters.

Grækenland har siden 1991 modsat sig i både EU og Nato, at nabolandet kan komme med indenfor, så længe det vil kalde sig Makedonien. Flere gange er det sket ved at forbyde handel gennem Grækenland.

Provins af samme navn

Grækenland har ment, at Makedonien har forgrebet sig på navnet. At regeringen i Skopje har set stort på, at der også er en græsk provins med samme navn.

Det har betydet, at Grækenland har blokeret for aftaler mellem Makedonien og EU og Nato.

Det er en strid, der har eksisteret, siden Jugoslavien gik i opløsning i 1991.

Grækenland gennemtrumfede, at den tidligere jugoslaviske republik skulle omtales med den engelske forkortelse - Fyrom - Den tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien.

EU's øvrige medlemmer har anset navnestriden for at være pinlig og har i årevis forsøgt, om ikke der kunne findes en mindelig løsning.

Diplomatisk brug

Tirsdagens aftale vil næppe få større betydning for den måde, som den øvrige verden omtaler det græske naboland. Her vil navnet Makedonien hænge ved i de internationale medier.

Kun i diplomatiske tjenester, som det danske udenrigsministerium, vil man være pisket til at bruge navnet Republikken Nordmakedonien.

Der er i mange år blevet fniset blandt journalister, når Udenrigsministeriets folk har insisteret på at omtale Makedonien som Fyrom.

Det er i al fald en betegnelse, som kun meget få danskere kender.