Udland

Her er det vigtigste i det historiske dokument

Nordkorea genbekræfter i aftalen målet om komplet atomnedrustning på den koreanske halvø.

Tirsdag underskrev den amerikanske præsident Donald Trump og den nordkoreanske leder Kim Jong-un et fælles dokument.

Underskrifterne kom, efter de to ledere siden klokken tre natten til tirsdag dansk tid har forhandlet i et af de hidtil mest imødesete og historiske topmøder i det 21. århundrede.

Efter stor spekulation om dokumentets indhold dukkede et billede med teksten op på nettet:

Her er de fire essentielle punkter i det fælles dokument:

1) USA og Nordkorea giver tilsagn om at etablere nye relationer mellem de to lande i overensstemmelse med deres befolkningers ønsker om fred og velstand.

2) USA og Nordkorea vil samarbejde om at skabe en varig og stabil fred på Den Koreanske Halvø.

3) Bekræftelse af Panmujon-erklæringen af den 27. april 2018, hvor Nordkorea forpligter sig til at arbejde mod en fuldstændig atomafrustning af Den Koreanske Halvø.

4) USA og Nordkorea forpligter sig til at tilvejebringe de jordiske rester af krigsfanger/savnede, herunder hjemsendelse af dem, der allerede er identificeret.

Efter præsentation kaldte de to statsledere aftalen for historisk. 

- Vi havde et historisk møde, hvor vi besluttede at lade fortid være fortid. Nu er vi ved at underskrive et historisk dokument, sagde Kim Jong-un på sit første pressemøde med den fri verdenspresse. 

- Verden vil se en stor forandring. Jeg vil gerne udtrykke min taknemmelighed over for præsident Trump for at få det her til at ske, fortsatte diktatoren.

Forsker: Et vagt stykke papir

Men spørger man Andreas Boje Forsby, som er forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, så er det "et svagt papir", de to ledere fremlagde i dag.

- Når jeg kigger på de fire punkter, så ser det utroligt vagt ud, siger han til TV 2.

Det er langt fra første gang, at Nordkorea underskriver aftaler med vestlige lande. Og ifølge Andreas Boje Forsby har landet tidligere forpligtet sig til lignende punkter i de tidligere aftaler:

- Det lever på alle måder op til skeptikernes forestillinger om, at Trump kører dette topmøde op for at fremstå som en statsmand på en fredsmission. Han kører på maveforemmelser og tror, at han kan lave en stor aftale.