Udland

Donald Trump får ja til at hente 5300 døde amerikanere ud af Nordkorea

Mødet mellem USA og Nordkorea endte i et dokument med fire punkter - det sidste punkt er en gave til Trumps vælgere hjemme i USA.

Slutdokumentet mellem USA og Nordkorea

  1. USA og Nordkorea giver tilsagn om at etablere nye relationer mellem de to lande i overensstemmelse med deres befolkningers ønsker om fred og velstand.
  2. USA og Nordkorea vil samarbejde om at skabe en varig og stabil fred på Den Koreanske Halvø.
  3. Bekræftelse af Panmunjon- erklæringen af den 27. april 2018, hvor Nordkorea forpligter sig til at arbejde mod en fuldstændig atomafrustning af Den Koreanske Halvø.
  4. USA og Nordkorea forpligter sig til at tilvejebringe de jordiske rester af krigsfanger/savnede, herunder hjemsendelse af dem, der allerede er identificeret.
     

Da Nordkoreas diktator satte fire skrå krøller på slutdokumentet efter topmødet i Singapore, opfyldte han en bøn fra 1,7 millioner amerikanere.

De luftige krøller ved siden af Trumps massive 10 centimeter lange signatur får sandsynligvis betydning for tusindvis af amerikanske familier.

Familier, der må nøjes med at besøge Den Ukendte Soldats Grav i Washington, når de mindes deres fædre, onkler, fætre og bedstefædre.

Cirka 5300 mænd, der faldt eller forsvandt under Koreakrigen i 1950 til 1953.

Dokumentet med de to underskrifter i Singapore handler primært om atomnedrustning og gensidige hensigter om fred.

Men der er også et punkt i slutdokumentet, hvor de to statsledere forpligter sig til, at savnede og tilfangetagne soldater - eller deres jordiske rester - skal hjem.

For seks dage siden modtog Donald Trump et brev fra de 1,7 millioner medlemmer af den amerikanske veteranorganisation Veterans of Foreign Wars.

- Som leder af Den Frie Verden beder vi dig om at gøre alt i din magt for, at de, der betalte den ultimative pris for friheden under Koreakrigen, endelig kan komme hjem til deres familier, hedder det i brevet.

Ifølge USA's forsvarsministerium er der stadig 7702 savnede amerikanske soldater efter Koreakrigen, og af dem befinder cirka 5300 sig i Nordkorea.

Jagten på de døde

Mellem 1990 og 2005 arbejdede USA og Nordkorea sammen om at få de faldne soldater hjem. Det lykkedes at finde 229 af de savnede, men USA's præsident George W. Bush besluttede at afbryde eftersøgningen, fordi USA frygtede for de amerikanere, der gravede efter de døde.

Sydkorea håber også på, at diktaturet i nord vil gå med til, at der kan søges efter døde i den demilitariserede zone mellem de to lande. Sydkoreanerne savner stadig 120.000 soldater efter krigen.

Koreakrigen - helt kort

Korea var besat af Japan indtil slutningen af Anden Verdenskrig og blev erobret af Sovjetunionen fra nord og USA fra syd.

Landet blev delt langs den 38. breddegrad. I syd indsatte USA en provestlig regering, og i nord indsatte Sovjetunionen oprørslederen Kim il-Sung som regeringsleder. I 1948 blev staterne Sydkorea og Nordkorea oprettet.

I 1950 brød Koreakrigen ud. Nordkorea blev støttet af Kina og Sovjetunionen, mens Sydkorea blev støttet af FN (i praksis USA og en række allierede).

Krigen sluttede med en våbenstilstandsaftale i 1953. Grænsen blev stort set liggende langs den 38. breddegrad.

Dokumentet i Singapore nævner ikke Sydkoreas savnede soldater, men Donald Trump har til gengæld sikret, at de døde amerikanere kan komme hjem meget snart.

"USA og Nordkorea forpligter sig til at tilvejebringe de jordiske rester af krigsfanger/savnede herunder hjemsendelse af dem, der allerede er identificeret," hedder det i dokumentet.

Ved at opfylde veteranernes bøn gør Donald Trump en af sine vælgergrupper en tjeneste.

Et flertal af USA's krigsveteraner støttede Donald Trump under valgkampen i 2016, og målinger fra PEW Research Center viser, at præsidenten nyder stor popularitet blandt veteranerne.