Udland

Basket-stjernen Dennis Rodman bryder sammen i interview under historisk topmøde

Dennis Rodman opfordrer den amerikanske præsident til at lægge følelserne på bordet og fokusere på fremtiden.

I disse timer finder et af de mest imødesete og historiske topmøder hidtil i det 21. århundrede sted i Singapore.

For første gang nogensinde mødes en amerikansk præsident med Nordkoreas leder for at diskutere atomnedrustning og ophævelse af økonomiske sanktioner.

Men det er ikke kun de to ledere, deres politiske rådgivere, tolke, sikkerhedseskorter og de cirka 3000 journalister, der dækker topmødet, der har fundet vej til Singapore.

Da jeg tog hjem, fik jeg så mange dødstrusler

Dennis Rodman

Det har også en prominent amerikansk statsborger med et meget specielt forhold til den ene af de to regeringsledere, der lige nu forhandler bag lukkede døre.

Få timer før topmødet gik i gang, ankom den tidligere basketball-stjerne Dennis Rodman nemlig til topmødet.

Og han blev meget bevæget, da han kort tid efter ankomsten blev interviewet af CNN.

Blev udsat for dødstrusler

I interviewet forklarede han, at han for fem år siden talte med Kim Jong-un, der gav ham informationer om, hvad der skulle til fra den amerikanske regering, før han ville åbne en dialog.

- Og jeg prøvede at sige det til Obama, og Obama gav mig ikke engang tid til at fortælle det. Men det standsede mig ikke. Jeg viste min loyalitet til det her land, og jeg sagde til alle, at "døren vil åbne sig".

Du kan se klippet, hvor basketstjernen bryder ud i tårer herunder:

Dennis Rodman er de seneste år blevet kendt for at have foretaget en række rejser til det ellers lukkede land Nordkorea. Her har han personligt besøgt landets leder, Kim Jong-un, der eftersigende er stor basketball-fan.

Men besøgene hos den nordkoreanske diktator havde store omkostninger for Dennis Rodman.

- Det er utroligt. Da jeg sagde de forbandede ting, og da jeg tog hjem, fik jeg så mange dødstrusler, så mange dødstrusler, fortalte Dennis Rodman til CNN og fortsatte:

- Jeg tror på Nordkorea, men da jeg tog hjem, kunne jeg ikke engang komme hjem. Jeg måtte gemme mig i 30 dage. Men jeg holdt hovedet højt, fordi jeg vidste, at tingene ville ændre sig. Jeg vidste det, og jeg var den eneste.

Opfordrer til at fokusere på fremtiden

I interviewet, hvor basketstjernen var iklædt store solbriller og en ’Make America Great Again’-kastet’, opfordrede han også Donald Trump til at "lægge følelserne på bordet" og at "fokusere på fremtiden".

Donald Trump og Kim Jong-un har netop givet hinanden hånden forud for deres topmøde i Singapore.

Senest Dennis Rodman var i Nordkorea, var i 2017. Besøget faldt sammen med løsladelsen af den unge amerikanske statsborger Otto Warmbier, der var blevet dømt og fængslet for at stjæle fra den nordkoreanske stat. Ifølge USA Today antydede basketball-stjernen, at han havde spillet en rolle i at få amerikaneren løsladt.

Otto Warmbier var i koma, da han blev løsladt, og døde en uge senere.

Det Hvide Hus har slået fast, at Dennis Rodman ikke vil spille nogen rolle i de diplomatiske forhandlinger. Trump har understreget, at Rodman ikke er inviteret til topmødet.

Dennis Rodman var i 1990’erne et stort navn inden for amerikansk basketball. Han vandt blandt andet fem NBA-mesterskaber og var kendt under navnet ’Dennis the Menace’.

Dennis Rodman har tidligere vist sit forhold til Kim Jong-un offentligt - blandt andet i en video, hvor han sang fødselsdagssang for lederen: