Udland

- Uanset hvad der sker, er verden blevet et sikrere sted, siger Steinmetz om nattens topmøde

Donald Trump vil have Nordkorea til at opgive landets atomprogram, mens Kim Jong-un vil af med de sanktioner, som Nordkorea er blevet pålagt.

Klokken 03.00 dansk tid bliver der skrevet historie i Singapore, når Donald Trump og Kim Jong-un mødes.

Og forberedelserne til topmødet mellem USA’s præsident og Nordkoreas leder har været massive. Det samme er sikkerheden.

5000 politifolk og et ukendt antal soldater skal sørge for, at sikkerheden er i orden, mens cirka 3000 pressefolk skal dække begivenheden.

TV 2s Rasmus Tantholdt er blandt de mange journalister, der har taget turen til Singapore. Han fortæller, at diplomater fra begge lejre har brugt mandagen på at mødes og få de sidste ting klar til mødet.

På sightseeing i Singapore

Han fortæller også, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, valgte at slå noget af ventetiden ihjel ved at agere turist i det asiatiske land.

- Det er ganske, ganske overraskende, siger Rasmus Tantholdt, der dels hæfter sig ved det sene tidspunkt, få timer før parterne mødes, dels den anderledes ageren fra en nordkoreansk leder.

- Det er en nordkoreansk leder, der måske er i gang med at åbne en lille smule op. At tage på sightseeing på den måde, det har vi simpelthen aldrig nogensinde set nogen nordkoreansk leder gøre før, lyder det fra Rasmus Tantholdt.

Den specielle sightseeing er ikke det eneste kuriøse, der er at berette om fra Singapore i timerne op til topmødet.

Den tidligere basketballstjerne Dennis Rodman, der tidligere har besøgt Kim Jong-un i Nordkorea, har nemlig også indfundet sig i Singapore.

De uenige har ikke noget at skulle have sagt

Ifølge Rasmus Tantholdt er succeskriteriet for Kim Jong-un, at han får en garanti fra amerikanerne om, at de ikke pludselig kan finde på at angribe Nordkorea og vælte hans regime.

- De skal have en garanti for, at hvis de går med til at nedruste deres atomprogram, så kan de også få lempet nogle af de hårde FN-sanktioner, så der igen kan komme gang i økonomien i Nordkorea. Det er et succeskriterie, han kan tage med hjem.

- Det er et land, hvor det er rimelig lige meget, hvad han tager med hjem i forhold til popularitet. For det er ham, som sidder som leder. Dem, der er uenige med Kim Jong-un, de har ikke noget at skulle have sagt.

Vil kalde det en succes lige meget hvad

I Trump-lejren har man brugt det meste af mandagen på at få de sidste ting på plads før mødet, fortæller TV 2s mand i USA, Jesper Steinmetz, der også befinder sig i Singapore.

- Det er noget så basalt, som at nordkoreanerne og amerikanerne ikke er enige om, hvad man forstår ved atomafrustning. Den diskussion skal Kim Jong-un og Donald Trump jo ikke have ved mødet.

Ifølge Jesper Steinmetz vil Donald Trump sige, at mødet var en succes, lige meget hvad han ender med at få med hjem fra Singapore.

- Alene det, at vi er kommet så langt, at en amerikansk præsident sidder ansigt til ansigt med Nordkoreas diktator, gør det sværere for begge parter at angribe hinanden. På den måde er verden et sikrere sted denne sommer, end den var for et år siden, hvor Nordkorea lavede en prøveaffyring den 4. juli. Vi er kommet et utroligt langt skridt.

Ifølge Steinmetz skal Nordkorea dog ikke forvente at få lempet sanktionerne, før de har vist reel vilje.

- Det sker ikke, før vi nærmest har set billeder af atomvåbnene, der bliver afleveret til amerikanerne. Det sker hverken i næste uge eller næste måned. Det er en langstrakt proces.

Tidsplanen

  • Klokken 9.00 (3.00): Trump og Jong-un hilser på hinanden.
  • Klokken 9.15 (3.15): Trump og Jong-un holder bilateralt møde kun i selskab med deres tolke.
  • Klokken 10.00 (4.00): Trump og Jong-un forsætter mødet, der udvides med deltagelse af politikere og diplomater.
  • Klokken 11.30 (5.30): Trump og Jong-un deltager i en arbejdsfrokost.
  • Klokken 16.00 (10.00): Trump holder pressemøde.