Korrespondent: - Vi må regne med, at vi nu taler reel handelskrig. Og at målet er Merkel

USA’s præsident Donald Trump går igen til angreb på de øvrige seks lande i G7-samarbejdet mellem de industrialiserede lande.

Trump har fra Singapore skrevet en række tweets, hvor han lader vreden ramme sine allierede. Trump trak natten til i går sin støtte til sluterklæringen ved G7-topmødet i Canada.

I dag udvider han kritikken, så den ikke kun handler om samhandel. Nu kædes kritikken også sammen med, at USA's allierede i NATO ikke bruger nok penge på militæret.

Trump nævner Tyskland som et eksempel, fordi landet kun bruger én procent af sit bruttonationalprodukt på militæret, mens USA bruger fire procent.

Krisen imellem de industrialiserede lande er dyb efter Donald Trumps udmeldinger i forbindelse med G7-topmødet. Det siger TV 2-korrespondent Svenning Dalgaard fra Canada, hvor topmødet blev holdt.

- Nogen vil sige, at det går op og ned. Så vidt jeg kan se, går det primært nedad. Den vigtigste reaktion er kommet fra Tysklands kansler Angela Merkel, som til tysk tv siger, at "nu må vi altså til at klare os selv. Vi kan ikke længere regne med vores allierede ovre på den anden side af Atlanterhavet". Det, hun i virkeligheden reagerer på, er ligeså meget de nye tweets fra Donald Trump, som det er selve G7-topmødet.

- Det, vi altså kan konstatere, er, at Donald Trump nu har udvidet krisen til også at omfatte NATO og ikke kun omfatte stål og aluminium, de to produkter som USA har lagt en særtold på, men også tyske biler. Det vil sige, at han går direkte efter Angela Merkel og direkte efter den tyske industri. Nu har vi altså de to største lande i den vestlige verden, Tyskland og USA, som står og stirrer hinanden dybt i øjnene. Vi må regne med, at vi nu taler om en reel handelskrig, lyder vurderingen fra Svenning Dalgaard.

Tysklands kansler, Angela Merkel, kalder de nye tweets fra Trump deprimerende.

Også Canada får hug

Opsangen kommer, efter at Trump natten til søndag trak USA's opbakning til G7-erklæringen, som kunne mindske risikoen for en handelskrig mellem USA og andre lande.

Trump begrundede sit valg med, at Canadas premierminister, som var vært for det to dage lange møde mellem lederne fra G7-landene, fra den 1. juli vil pålægge USA toldsatser, der svarer til dem, som USA har pålagt Canada.

Han tilføjer på Twitter, at Canada har et handelsoverskud på omkring 100 milliarder dollar på handlen med USA.

- Hvorfor skulle jeg som præsident for USA tillade andre lande at fortsætte med at lave massive handelsoverskud, som de har gjort i årtier, mens vores landmænd, arbejdere og skatteydere betaler så stor og unfair en pris? skriver han.