Italien og Malta nægter - nu træder Spanien til for at redde 629 migranter
Migranterne, som lige nu er på et skib i Middelhavet, er endt som en kastebold mellem de to europæiske lande, men nu har Spanien tilbudt en løsning.
Hvis alt går efter planen, så vil 629 migranter snart gå i havn i Valencia på Spaniens østkyst. Det oplyser den spanske premierminister Pedro Sanchez ifølge Reuters, efter at migranterne har været fanget på Middelhavet siden weekenden.
Natten mellem lørdag og søndag blev de reddet under mindst seks forskellige aktioner og endte på skibet Aquarius fra den europæiske humanitære organisation SOS Mediterranee og Læger Uden Grænser. Siden har de to nærmeste europæiske lande, Italien og Malta, nægtet at tage imod dem.
Smidt mellem to lande
Ifølge Reuters er der blandt andet 123 uledsagede børn, 11 andre børn og 7 gravide kvinder ombord på Aquarius. Migranterne er samlet op fra gummibåde, men også fra "italienske marinefartøjer, den italienske kystvagt og handelsskibe", lyder det fra de to organisationer.
- Det er vores pligt at forsøge at undgå en humanitær krise og tilbyde en sikker havn for disse mennesker i henhold til international lov, lyder det i den spanske premierministers udtalelse.
Malta og Italien har begge afvist, at migranterne er deres ansvar, og skibet har derfor ikke kunnet sejle i havn de seneste dage.
- Frankrig afviser flygtninge og holder på deres grænse. Spanien beskytter deres grænse med våben. Tja, det betyder, at alle i Europa varetager egne interesser, skrev Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, på Facebook tidligere.
- Fra og med i dag begynder Italien at sige nej til menneskesmugling. Nej til handel med illegale migranter. Mit mål er at sikre et fredeligt liv for alle disse folk i Afrika og for vores børn i Italien.
Maltas premierminister, Joseph Muscat, skrev efterfølgende på Twitter, at han havde været i telefonisk kontakt med sin italienske kollega om migranternes skæbne. En dialog, der ikke førte til noget resultat.
- Malta er fuldstændig på linje med internationale forpligtelser og vil ikke modtage skibet i vores havne. Vi vil fortsætte, hvor det er muligt, med at støtte individuel og humanitær nødhjælp, lyder det fra Maltas premierminister.
Samtidig langer han ud efter Italien, som han beskylder for at bryde internationale regler og skabe en farlig situation.
Den store mod den lille
Internationale søfartsregler dikterer, at folk, som bliver reddet på havet, skal sejles til den nærmeste sikre havn. Og ifølge italienerne er den nærmeste sikre havn i dette tilfælde i Malta, forklarer TV 2's korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.
Men Malta argumenterer til gengæld for, at redningsoperationen er koordineret fra en kommandocentral i Rom.
- Malta er et meget lille land og har slet ikke en stor modtagelsesmaskine, mens Italien har et helt struktureret system. Malta har ikke taget imod ret mange migranter. Der har tidligere været armlægning med Malta om, at de skal tage nogle migranter, siger Eva Ravnbøl.
Nu har Spanien så valgt at lade migranterne sejle til Valencia.