Historisk topmøde under et døgn væk - fred og nedrustning på dagsordenen

Både Kim Jong-un og Donald Trump er ankommet til Singapore, hvor det historiske møde skal afholdes i nat, dansk tid.

Om mindre end et døgn mødes den amerikanske præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, til et historisk møde om nedrustning.

Begge statschefer er ankommet til Singapore, hvor mødet skal finde sted. Og Trump har allerede i vanlig stil tweetet fra sit besøg i landet.

 - Skønt at være i Singapore, der er spænding i luften! skriver han i et tweet forud for sit møde tirsdag med Kim Jong-un.

Fred og nedrustning

Når Trump og Kim mødes, vil Donald Trump forlange, at Nordkorea nedruster.

Til gengæld er han villig til at lempe eller fjerne de omfattende sanktioner, der i dag gør udenrigshandlen stort set umulig for Nordkorea. 

En formel afslutning på Koreakrigen, der for 65 år siden blev indstillet som følge af en våbenhvile, ventes også at blive drøftet på det første møde nogensinde mellem en leder af Nordkorea og en siddende amerikansk præsident.

Før afrejsen til Singapore sagde Donald Trump, at han var på en "fredsmission". Men han sagde også, at Kim Jong-un kun får denne ene chance.

Trump og Kim indleder efter planen deres møde klokken ni i morgen tidlig - eller klokken tre i nat dansk tid.

Derfor blev det Singapore

Kim Jong-un har under sit besøg været på høflighedsvisit hos Singapores premierminister, Lee Hsien Loong. Også Trump har mandag aflagt besøg hos premierministeren for at takke ham for at sørge for de perfekte rammer for besøget mellem den nordkoreanske og amerikanske leder.

Tirsdagens møde er henlagt til luksushotellet Capella på Sentosa, en ø ud for havnen i Singapore med dyre hoteller, en temapark og menneskeskabte strande.

Når det netop er Singapore, der er blevet udpeget som mødested for de to ledere, er det, fordi Singapore tidligere har bevist, at man her kan stable et stort arrangement på benene på ingen tid.

- De har heller ikke nogen stor aktie i verdenspolitik. De har for eksempel diplomatiske forbindelser med både Nordkorea og USA. Man har altså fra begge sider ment, at Singapore er det perfekte sted, siger TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz, som tilføjer, at der også er den praktiske omstændighed, at Kim Jong-un ikke har skullet ud på en meget lang rejse.

Ifølge det nordkoreanske medie KCNA ledsages Kim Jong-un under sit ophold i Singapore af sin udenrigsminister, Ri Yong-ho, og sin forsvarsminister, No Kwang-chol. Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong er også del af følget. Trump har blandt andre sin udenrigsminister, Mike Pompeo, med.

Trækker overskrifter i verden - nordkoreanske udmeldinger få

Mens topmødet omtales og trækker overskrifter i medier verden over, så er det begrænset, hvad befolkningen i Nordkorea, der ofte omtales som verdens mest isolerede land, indtil videre har fået at vide fra officielle kilder. Ifølge nyhedsbureauet AP's korrespondent i Pyongyang rapporterede de nordkoreanske medier først mandag, at Kim Jong-un befandt sig i Singapore, havde mødtes med Singapores premierminister og skulle mødes med Trump tirsdag.

- Før det havde topnyheden i Nordkorea været helt nede på jorden - alt taget i betragtning - et besøg af Kim Jong-un på en fiskerestaurant i Pyongyang, skriver AP.

Efter nordkoreanske standarder kommer mandagens melding fra KCNA endda noget tidligere end normalt.

- I andre tilfælde har det ventet med de første rapporter, indtil begivenheden er overstået, skriver AP. Eksempelvis var det først en forsidenyhed, at USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, havde besøgt Nordkorea, dagen efter at han havde forladt landet.