Udland

629 migranter driver rundt i Middelhavet - både Italien og Malta afviser dem

Det ligner umiddelbart en armlægning mellem Malta og Italien, men er i virkeligheden et opgør mellem Italien og EU.

Lige nu er et skib med 629 migranter fanget i Middelhavet mellem Malta og Italien, efter at begge lande har afvist at tage imod skibet.

Det skriver CNN.

Det er Læger Uden Grænser og den europæiske humanitære organisation SOS Mediterranee, der opererer det omtalte skib ved navn Aquarius.

Natten mellem lørdag og søndag blev 629 migranter reddet ombord på Aquarius, efter at disse var blevet fundet i seks forskellige operationer. Migranterne er samlet op fra gummibåde, men også "italienske marinefartøjer, den italienske kystvagt og handelsskibe" lyder det fra de to organisationer. 

Både Italien og Malta holder stejlt på, at de ikke vil modtage migranterne.

Alle i Europa varetager egne interesser

Søndag understregede Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, på Facebook, at landet konsekvent siger nej til menneskesmugling. Han påpeger, at skibe med alle mulige nationaliteter befinder sig i Middelhavet. 

- Frankrig afviser flygtninge og holder på deres grænse. Spanien beskytter deres grænse med våben. Tja, det betyder, at alle i Europa varetager egne interesser, skriver han. 

- Fra og med i dag begynder Italien at sige nej til menneskesmugling. Nej til handel med illegale migranter. Mit mål er at sikre et fredeligt liv for alle disse folk i Afrika og for vores børn i Italien.

Italien vil have Europa til at vågne op

Udmeldingen peger på en ny linje fra Italiens side. Og situationen er uden fortilfælde, forklarer korrespondent i Italien Eva Ravnbøl, som har fulgt sagen tæt.

Hun forklarer, at kommentatorer og analytikere peger på, at kampen i virkeligheden ikke står mellem Malta og Italien, men mellem Italien og resten af Europa. Blandt andet fordi den nye indenrigsminister Matteo Salvini, som er medlem af det indvandrekritiske parti Lega, har lovet en strammere løsning på migrantproblematikken. 

- Håbet er, at det kan få Europa til at vågne op og få andre EU-lande til at forstå, at Italien mener det alvorligt, siger Eva Ravnbøl.

- Det er den nye regerings strategi at være meget strammere end de forrige regeringer. De har lovet deres vælgere, at der skal komme færre flygtninge og migranter til Italien. Det her er et af de værktøjer, de har - selvom det er meget kontroversielt.

Telefonisk kontakt mellem Malta og Italien

Maltas premierminister, Joseph Muscat, skriver på Twitter, at han har været i telefonisk kontakt med sin italienske kollega om migranternes skæbne. Tilsyneladende har dialogen indtil videre ikke ført til noget resultat.

- Malta er fuldstændig på linje med internationale forpligtelser og vil ikke modtage skibet i vores havne. Vi vil fortsætte, hvor det er muligt, med at støtte individuel og humanitær nødhjælp, lyder det fra Maltas premierminister.

Samtidig langer han ud efter Italien, som han beskylder for at bryde internationale regler og skabe en farlig situation.

Den store mod den lille

Internationale søfartsregler dikterer, at folk, som bliver reddet på havet, skal sejles til den nærmeste sikre havn. Og ifølge italienerne er den nærmeste sikre havn i dette tilfælde i Malta, forklarer Eva Ravnbøl.

Men Malta argumenterer til gengæld for, at redningsoperationen er koordineret fra en kommandocentral i Rom.

- Malta er et meget lille land og har slet ikke en stor modtagelsesmaskine, mens Italien har et helt struktureret system. Malta har ikke taget imod ret mange migranter. Der har tidligere været armlægning med Malta om, at de skal tage nogen migranter, siger Eva Ravnbøl.

Det ligner umiddelbart en armlægning mellem Malta og Italien, men er i virkeligheden et opgør mellem Italien og EU.

Italienerne er positivt stemt for stramninger

Italienske aviser skriver i dag positivt om udmeldingen. Avisen Libero roser regeringen for at handle. Corriere Della Sera skriver, at den nye premierminister Giuseppe Conte med afvisningen af migrantskibet direkte siger til EU:

- I må ikke lade os alene om problemet. I skal deltage.

I befolkningen er meningerne delte om udmeldingen fra regeringens side. Dog går et flertal af italienerne ind for en strammere kurs, forklarer Eva Ravnbøl, som har læst flere kommentarer på de sociale medier mandag morgen.

- Nogle skriver; "endelig har vi fået en regering, der kan sætte en stopper for flygtningestrømmen". Andre skriver; "hvor er vores medmenneskelighed henne?"

Hvad kan lade sig gøre

Spørgsmålet er dog, hvad der kan lade sig gøre i praksis, påpeger Eva Ravnbøl.

- Der er en masse internationale konventioner og regler. Og hvis skibet nærmer sig en italiensk havn, og de for eksempel kommunikerer ind til kystvagten, at der er gravide kvinder, som har det dårligt, eller der er syge mennesker eller børn, som mangler mad, vand og medicin, så skal de tage imod dem. På et eller andet tidspunkt, afhængig af hvor længe situationen kommer til at vare, skal de ind i en havn, siger hun.

Læger Uden Grænser og SOS Mediterranee oplyser, at skibet lige nu befinder sig 35 sømil fra Italiens kyst og 27 sømil fra Malta.

Der er sendt tre små både ud fra Lampedusa, den sydligste ø i italien, til Aquarius. Ombord er læger og medicin.

Således kan migranterne klare sig lidt længere, mens de venter på, at Europa beslutter deres skæbne.