Udland

Trump trækker sin støtte til G7-udtalelse efter få timer - anklager premierminister for at lyve

USA's præsident beskylder Canadas premierminister for at lyve i kovending om opbakning til G7-slutkommuniké.

Få timer efter offentliggørelsen af en fælleserklæring fra G7-topmødet i Canada meddeler USA's præsident, Donald Trump, at han alligevel ikke kan støtte indholdet i slutkommunikéet.

Det skriver Trump på Twitter natten til søndag dansk tid, hvor han også kalder Canadas premierminister, Justin Trudeau, for "uærlig og svag".

- Baseret på Justins falske udtalelser på sit pressemøde, og på grund af at Canada pålægger vores amerikanske landmænd, arbejdere og virksomheder store toldsatser, så har jeg instrueret vores handelsrepræsentanter i ikke at tilslutte sig kommunikéet, skriver Trump.

Trudeau var vært for det to dage lange topmøde mellem lederne fra landene i G7, hvor der særligt har været fokus på den told på stål og aluminium, som Trump indførte fra den 1. juni, og som har skabt nervøsitet for en omfattende handelskrig.

Under mødet var der positive toner fra statsoverhovederne i forhold til at finde en fælles løsning, men siden fik tonerne altså en anden lyd fra Trump, der forlod dog topmødet før tid for at koncentrere sig om sit kommende møde med Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

- Premierminister Trudeau optrådte så forsagt og mild under vores G7-møder for derefter at holde en pressekonference, efter jeg rejste, hvor han sagde, at "USA's told er en fornærmelse", og at han "ikke vil lade sig kommandere rundt med". Meget uærligt og svagt, skriver Donald Trump på Twitter.

Trudeau afviser at tale med to tunger

Justin Trudeau afviser, at han har fremsat udtalelser, som skulle være overraskende for Donald Trump.

- Premierministeren sagde ikke noget, han ikke har sagt før - hverken offentligt eller i private samtaler med præsidenten, hedder det i en erklæring fra Trudeaus kontor ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Trudeau oplyste på sit pressemøde lørdag aften dansk tid, at selv om topmødet havde været præget at uoverensstemmelser i handelsspørgsmål, så havde samtlige syv ledere underskrevet et fælles slutdokument.

I erklæringen hedder det blandt andet, at de syv lande "anerkender, at fri, fair og handel til gensidig gavn er motor for vækst og job".

Det var et vellykket møde mellem Donald Trump og den Canadiske premierminister, Justin Trudeau.

De syv landes ledere skrev endvidere under på, at de vil bestræbe sig på at reducere handelsbarrierer og statsstøtte.

Det er denne erklæring, den amerikanske præsident efter få timer nu har trukket sin opbakning til.

Trump advarede G7-ledere om modsvar

Inden Donald Trump lørdag formiddag formod G7-topmødet meddelte han til pressen, at der i forbindelse med handlen og toldsatserne "kommer til at ske noget", som "bliver meget positivt".

Præsidenten indførte de forhøjede toldsatser som et modsvar på det, som han betegner som unfair konkurrence, da USA har et stort handelsunderskud i handlen med samarbejdspartnerne.

G7 medlemmer 2018 kort

Det afvises dog af de andre lande, og op til topmødet valgte 29 EU-ambassadører at sende et åbent brev til USA, hvor de fremlægger fem fakta om handlen mellem EU og USA, som skal vise, at Trump tager fejl.

Inden Donald Trump forlod topmødet, kom amerikaneren med en advarsel til andre lande om ikke at gengælde den amerikanske ekstratold på import af stål og aluminium.

- Hvis de kommer med modtræk, begår de en fejl, lød det fra præsidenten ifølge nyhedsbureauet AP.

Det mest usædvanlige topmøde nogensinde

TV 2s korrespondent Svenning Dalgaard har fulgt weekendens topmøde tæt, og han kalder det for "det mest usædvanlige G7-topmøde nogensinde" - måske endda mere usædvanligt end nogen andre topmøder.

Udgangspunktet var, at ingen af parterne ved starten af mødet forventede de store resultater, efter USA indførte deres straftold.

- Men så kom der et topmøde, som egentlig så ud til at fungere rigtigt godt, og de europæiske ledere Angela Merkel og Emmanuel Macron fik indtryk af, at Donald Trump lyttede til dem og forstod, at nogle af hans statistikker ikke passer, og at han derfor var med på at finde en fornuftig løsning, forklarer Svenning Dalgaard.

- Det lød alt sammen godt, men åbenbart alt for godt.

TV 2s korrespondent Svenning Dalgaard fortæller om seneste udvikling efter G7-topmødet i Quebec. Video: Mikkel Secher

For selvom topmødet mundede ud i en fælles afslutningserklæring, der pegede fremad, men nu er der sat spørgsmålstegn ud for det hele.

- Hele den her fremtid, man så for sig, hvor man blandt andet skulle til at tale seriøst om frihandel og måske fjerne alle toldsatser, som Trump tidligere har talt om, det er nu faldet til jorden. Nu skal man i stedet starte forfra og finde ud af, hvilket forhold man har til USA, siger Svenning Dalgaard.