Donald Trump og Kim Jong-un begge landet i Singapore - 3000 journalister dækker mødet
Det historiske møde er sat til at begynde klokken 3 natten til tirsdag dansk tid.
Singapore er på den anden ende i disse dage forud for topmødet mellem Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og USA’s præsident, Donald Trump.
- Det er en lille østat, der slet ikke er vant til den her slags møder. Et møde af den her kaliber er ekstraordinært, så alt personel er udkommanderet, og man er i gang med at lave sikkerhedsforanstaltninger rundt omkring i byen, fortæller TV 2s Rasmus Tantholdt, der har taget turen til Singapore sammen med TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.
Og de er langt fra de eneste journalister, der har fået den ide. Hele 3000 journalister fra hele verden deltager i dækningen af det længe ventede møde mellem de to statsledere.
Kim Jong-un ankom til Singapore tidlig lørdag morgen, bekræfter landets udenrigsminister, Vivian Balakrishnan, i et tweet, hvor de to politikere ses trykke hinanden i hænderne.
Vivian Balakrishnan tog imod Kim Jong-un i lufthavnen Changi Airport. Den nordkoreanske leder var ifølge CNN i selskab med topembedsmanden Kim Yong-chol, der mødtes med Trump i forrige uge for at overlevere et brev fra Kim Jong-un.
Senere søndag vil Kim Jong-un mødes med Singapores premierminister, Lee Hsien Loong. Efter mødet vil Lee Hsien Loong deltage i et separat møde med Donald Trump.
Droppede "diskussionsklubben"
Donald Trump landede i Singapore lørdag eftermiddag dansk tid. Han kom direkte fra mødet med lederne af de andre G7-lande i Canada.
- Han har varmet op ved at tage fra G7-topmødet før tid. Han droppede ”diskussionsklubben om klima”, fordi han syntes, at det var spild af hans tid, og at det ikke var i USA’s interesse, siger Jesper Steinmetz.
Topmødet skal foregå på en lille hotel-ø, fordi det skal finde sted så neutralt et sted som muligt, så den ene part ikke føler, at den anden bliver favoriseret, forklarer Jesper Steinmetz.
Donald Trump talte positivt om det kommende møde med Kim Jong-un, da CNN talte med ham, inden han drog videre til G7-topmødet i Canada, som han nu har forladt igen.
- Jeg føler, at Kim Jong-un vil gøre noget godt for sit folk. Han har den mulighed nu, og han vil ikke få den mulighed igen.
Donald Trump blev spurgt ind til, hvordan han vil reagere, hvis mødet ikke går som planlagt.
- Jeg tror, at jeg vil vide det inden for det første minut. Som minimum tror jeg på, at vi kommer til at møde hinanden. Forhåbentlig kan vi lide hinanden, sagde han.
En win/win for begge parter
Rasmus Tantholdt forklarer, at der er meget på højkant for begge parter.
- Mange vil sige, at det allerede er en stor diplomatisk sejr for Nordkorea. Kim Jong-un kan allerede nu sige til sin befolkning, at det lykkedes at få et atomvåben og sidde til møde med selveste USA’s præsident få måneder efter, at de erklærede sig som en atommagt.
Ligesom Nordkorea vil USA også se topmødet som en succes. Ifølge Jesper Steinmetz vil Trumps fortælling være, at det pres, som Trump har lagt på Nordkorea med økonomiske sanktioner og retoriske trusler, har skræmt Kim Jong-un så meget, at han nu tigger om et topmøde.
- Det er en win-win-situation for begge parter, lyder det fra Rasmus Tantholdt.
Mødet er sat til at begynde klokken 3 natten til tirsdag dansk tid. Mødet foregår på dette hotel.