Billedet af Trumps hånd stjal fokus efter mødet med Macron

Sidste år fik Donald Trump hvide knoer i et håndtryk med Emmanuel Macron. Nu har endnu et møde med Macrons jernnæve fået stor opmærksomhed.

Lige siden han satte sig i Det Hvide Hus, har verden ladet sig fascinere af den amerikanske præsident, Donald Trumps, kraftige håndtryk.

For rullende og blitzende kameraer har præsidenten gang på gang forsøgt at dominere statsledere fra hele verden med et solidt klem i hånden. Flere gange med en kraftig armtrækning til følge for at hive modparten tættere ind til sig.

Men én statsleder har overtaget over Donald Trump - Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

De to magtfulde mænd har længe været i en håndtryk-duel, når de har mødtes, og weekendens G7-topmøde var ingen undtagelse, da de to præsidenter stillede sig op foran verdenspressen.

For hvem af de to ville vinde en armlægningskonkurrence, ville en af journalisterne vide.

- Åh, han ville være meget svær at slå, svarede Trump, mens han pegede på Macron.

Franskmanden svarede ikke, men tog et hurtigt greb om Trumps albue. Derefter strakte han sin åbne hånd frem. Donald Trump gengældte gestussen, og så blev der klemt til.

Donald Trump og Emmanuel Macron endte i ny håndtrykduel under G7-topmødet i Quebec. Video: Mikkel Secher

Efter godt seks sekunders duel slap de grebet om hinanden, og med en sejrslignende gestikulation løftede Macron begge hænder og knyttede dem.

Også ved slutningen af presseseancen gav de hinanden hånden, og igen blev der trykket til, mens de to præsidenter med sammenbidte ansigter nedstirrede hinanden. Den situation kan du se i klippet øverst i artiklen.

- Det håndtryk kommer til at slå nogen ihjel

På de sociale medier bemærker flere brugere, at den franske præsident præsident med god grund kan fejre sejren.

Ser man nærmere på Trumps hånd, kan man nemlig se et tydeligt hvidt mærke, efter Macrons tommelfinger, der har været plantet i huden.

Emmanuel Macrons tommelfinger efterlod et hvidt mærke i Donald Trumps hånd.
Emmanuel Macrons tommelfinger efterlod et hvidt mærke i Donald Trumps hånd. Foto: Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Flere internationale medier har efterfølgende omtalt den store opmærksomhed, som billedet af Trumps højre hånd har fået. Flere bringer et udvalg af kommentarerne som eksempelvis: 

- Wow! Se hvad Macron gjorde ved Trumps hånd. Whoopsie doodle, skriver brugeren Christopher Bouzy.

- Dét håndtryk fra Macron kommer seriøst til at slå nogen ihjel en dag, lyder det fra en anden.

- Macron vinder håndtryk-kampen, fastslår Nick Wenmeakers.

Sidste år gav han Trump hvide knoer

Donald Trump burde ellers være forberedt. For det er ikke første gang, at Macron får overhånden i et håndtryk. Han havde bare behøvet at tænke tilbage til, da de mødtes for første gang under Trumps besøg i Bruxelles for et år siden. 

Her beskrev Washington Post, hvordan de to præsidenter begav sig ud i en kamp på nævestyrke med forøget intensitet i takt med, at deres knoer blev hvide og deres kæber og ansigter mere sammenbidte.

To gange forsøgte Trump at slippe Macrons hånd, men først anden gang gav den franske præsident slip.

Sådan så det ud, da Trump og Macron for første gang trykkede næverne sammen den 25. maj 2017.
Sådan så det ud, da Trump og Macron for første gang trykkede næverne sammen den 25. maj 2017. Foto: Mandel Ngan / Scanpix Denmark

- Mit håndtryk med ham er ikke uskyldigt, fortalte Emmanuel Macron senere til det franske medie Journal du Dimanche.

Han forklarede, at han havde gjort sit forarbejde og havde set, hvordan Trump havde uddelt næveknusende håndtryk til andre statsledere - med samme magtlogik, som man ser hos Ruslands Vladimir Putin og tyrkiske Recep Erdogan - forklarede Macron.

- Jeg tror ikke på diplomati gennem offentlig ydmygelse, men på bilateral dialog. Jeg lader det ikke bare passere. Det er sådan, man sætter sig selv i respekt.

Trump: Vi er gode venner

Ved håndtrykket under weekendens G7-topmøde understregede Donald Trump, at han og Macron er gode venner og har haft et godt forhold til hinanden fra starten.

Forholdet mellem amerikaneren og de europæiske ledere er dog blevet noget mere anstrengt de seneste uger, efter Trump den 1. juni indførte høj told på stål og aluminium.

Handlen mellem EU og USA var derfor på dagsordenen under topmødet, der sluttede med, at alle syv ledere underskrev et fælles slutdokument, hvor det blandt andet fremgår, at de "anerkender, at fri og fair handel til gensidig gavn er motor for vækst og job".

Få timer senere så Donald Trump sig dog så sur på udtalelser fra den canadiske premierminister Justin Trudeau, at han trak sin støtte til aftalen.