28 lande sender fælles brev til Trump med klart budskab

Donald Trump er utilfreds med, at USA har et handelsunderskud med EU. Nu kommer europæerne med et modsvar i et åbent brev.

- Fakta taler for sig selv.

Sådan lyder budskabet i et åbent brev til USA og præsident Donald Trump, der bringes i The Washington Post.

Brevet er underskrevet af 29 europæiske ambassadører i USA og er en reaktion på amerikanernes handelskrig.

Amerikanerne indførte per 1. juni en straftold på stål og aluminium mod Canada og EU, som Trump i flere måneder har beskyldt for unfair konkurrence.

- Hvorfor informerer EU og Canada ikke offentligheden om, at de I årevis har brugt omfattende handelstariffer og ikke-monetære handelshindringer mod USA. Helt unfair over for vores landmænd, arbejdere og virksomheder, lød det senest fra præsidenten på Twitter fredag.

Men i brevet fra EU-landene argumenterer de 29 ambassadører for, at både EU og USA vinder på deres interne forhold, og at alle påstande om det modsatte derfor må tilbagevises.

- For USA tjener flere penge på handel med EU end nogen andre, lyder det i brevet.

Herefter oplister ambassadørerne følgende fem - ifølge dem - fakta om handelsforholdet mellem EU og USA:

Faktum 1 - Stærkest sammen

Faktum 2 - Store investeringer i USA

Faktum 3 - Lige vilkår

Faktum 4 - EU køber mest

Faktum 5 - Ingen høj told

Som opsamling på deres fem argumenter lyder konklusionen fra EU-ambassadørerne:

- For at sige det helt enkelt; EU investerer mere i USA, køber flere amerikanske ydelser og er arbejdsgiver for flere amerikanske arbejdere end den anden vej rundt.

I stedet for at bekrige hinanden med forværrede handelsbetingelser lægger europæerne op til, at USA og EU skal stå endnu tættere sammen og i stedet fokusere på eksempelvis Kina og andre markedsforstyrrelser.

Underskriverne af brevet er ambassadøren fra hver af de 28 EU-medlemslande, herunder Danmarks ambassadør Lars Gert Lose, samt EU’s fælles ambassadør i USA.

Brevet til Donald Trump kommer samtidig med weekendens G7-topmøde, der afholdes i Quebec i Canada.

Her står handelskrigen mellem USA og landets nærmeste allierede højt på dagsordenen.

- Trump kommer til at møde meget direkte tale omkring hele bordet, sagde den canadiske premierminister, Justin Trudeau, i forbindelse med mødets åbning.

Det var et vellykket møde mellem Donald Trump og den Canadiske premierminister, Justin Trudeau.

Grafik: Disse nationer er med i G7

square to 16x9

Nyhedsbureauet Reuters rapporterer, at de andre seks G7-ledere på mødet konfronterede den amerikanske præsident med tal om import og eksport for at overbevise ham om, at han - ifølge dem - er gal på den.

Trump skulle som modsvar have fremlagt andre tal og fastholdt, at USA er taberen på den internationale handel med henvisning til amerikanernes store handelsunderskud.

Ifølge Reuters faldt der ingen løsning, men USA og EU-landene skal være blevet enige om at indlede en dialog om handlen inden for de kommende to uger.

- Der kommer til at ske noget. Jeg tror, at det bliver meget positivt, lød det fra Trump efter en samtale med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, uden at han ville give yderligere detaljer.

Trump forlod lørdag formiddag G7-topmødet for at rejse videre til Singapore, hvor han tirsdag skal mødes med Nordkoreas leder Kim Jong-un. Dermed gik Trump glip af sidste punkt på dagsordenen på G7-mødet - klima og klodens tilstand.

Inden han forlod topmødet kom den amerikanske præsident dog med en advarsel til andre lande om ikke at gengælde den amerikanske ekstratold på import af stål og aluminium.

- Hvis de kommer med modtræk, begår de en fejl, siger Trump ifølge nyhedsbureauet AP.