Udland

Den spanske regering er den med flest kvinder i hele verden

61,1 procent af ministrene i Spaniens nye regering er kvinder. Det er spansk rekord og samtidig den regering i verden med flest kvinder lige nu.

Spaniens nyudnævnte premierminister, Pedro Sanchez, kalder sig selv for feminist. Den udmelding skulle i dag stå sin prøve, da hans nye regering blev taget i ed.

Sanchez synes at have levet op til sit løfte. Foruden ham selv skal 11 kvinder og 6 mænd nu regere Europas fjerdestørste økonomi.

Dermed har den nye regering næsten dobbelt så stor en andel af kvinder end Rajoy-regeringen, der blev afsat i sidste uge. I Mariano Rajoys regering var 35,7 procent af ministrene kvinder. Nu er det 61,1 procent.

Og det er ikke, fordi Pedro Sanchez har spist kvinderne af med mindre betydningsfulde poster. Tværtimod.

Finansministeriet, økonomiministeriet, justitsministeriet og forsvarsministeriet styres nu af kvinder. Blandt de tunge ministerier er det kun udenrigsministeriet og statsministeriet, der fortsat varetages af en mand.

I Danmark bestyres disse ministerier kun af mænd.

Siddende regering med flest kvinder

Intet andet sted i verden sidder der lige nu så stor en andel af kvinder i regering. Men det er ikke første gang på verdensplan, at så mange kvinder har taget plads i ministerstolene.

I Finland slog man i 2015 rekord med en regering med 62,5 procent kvinder. I Finlands nuværende regering udgør kvinderne dog kun 35 procent af ministrene.

Udover Spanien er der i øjeblikket 50 procent eller flere kvinder i Frankrigs, Sveriges og Canadas regeringer.

I Danmarks nuværende regering er 40,9 procent af ministrene kvinder.