Udland

Fåreavler bidt i maven af ulv: - Så mange skal dø som muligt

Det er ikke kun dyr, der får ulvens tænder at føle - rumænske Gheorghe Harda er selv blevet angrebet af en ulv.

De seneste måneder har debatten om ulve raset i Danmark. Nogle mener, ulven skal forblive fredet, mens andre gerne vil ulvene til livs.

Mens det er ulovligt at skyde ulve her i Danmark, har jagt på ulve været tilladt i en årrække i andre lande.

Det gælder blandt andet i Rumænien, der har næsten 6000 ulve - og dermed Europas største ulvebestand. Fra 2010 til 2016 skød de rumænske jægere i alt 1500 ulve.

Bidt i maven af ulv

Tilladelsen til at jage og skyde et bestemt antal ulve hvert år gjaldt indtil 2016, men nu overvejer myndighederne at genindføre jagten. Det sker efter pres fra nogle af dem, der har ulven helt inde på livet.

TV 2s Uffe Dreesen tog til Rumænien for at følge i ulvens fodspor.

- Ulven holder øje med, at der ikke er nogen. Hverken herfra eller derfra. En ulv kommer herfra, en anden derfra, og så angriber de, fortæller fåreavler Gheorghe Harda til TV 2.

Vi er på en egn, hvor ulven er en hyppig gæst, og Gheorge Harda fortæller, hvordan han selv blev angrebet, da han for år tilbage ville forsvare sin fåreflok mod en ulv.

- Den bed mig i maven og i bæltet. Her på bjerget klokken seks om morgenen. Den bed mig her, og jeg slog den med en lommelygte i hovedet og slap væk, fortæller Gheorghe Harda.

- Så mange skal dø som muligt

Få andre dyr fremkalder så stærke følelser som ulven. Også i Karpatherne i Rumænien, hvor mennesker og ulve har levet side om side gennem århundreder.

For nogen faretruende, for andre fascinerende. Men med en bestand, der er nået op på 5800 ulve, er debatten endnu en gang blusset op i Rumænien. Skal et vist antal ulve dø for at holde bestanden i ave?

Fåreavler Gheorghe Harda er ikke i tvivl:

- Så mange af de vilddyr som muligt skal dø.

Naturpark vil have regulering

 Lederen af den lokale nationalpark er da heller ikke afvisende over for en vis regulering af bestanden.

- Ulven har ingen naturlige fjender. Hvis vi regulerer bestanden af andre dyr med jagt, kan det godt være, at hvis antallet af ulve stiger, så skal bestanden af dem også reguleres, siger Mircea Verghelet fra nationalparken Piatra Craiului til TV 2.

Men selv i Rumænien er det svært at finde det sky rovdyr, som vækker så stærke følelser.

Først da TV 2 når frem til Christina Lapis dyreinternat, møder vi det fascinerende dyr.

Der er tale om ulve, der er vokset op i fangenskab under kummerlige forhold, og som altså nu har fået meget mere plads at boltre sig på i internatet.