Udland

Den knælende mand foran Trumps hoveddør hyldes og hades

Den ukendte #Kneelingman knæler foran Det Hvide Hus som en protest mod præsident Trump. Jesper Zølck / Jesper Zølck / TV 2

Da den ukendte mand satte et knæ i græsset, tog han protesten mod Trump direkte til præsidentens hoveddør. #Kneelingman hedder han nu.

Det var en eftermiddag på græsplænen foran Det Hvide Hus, hvor militæret, flaget og ikke mindst nationalsangen skulle hyldes. En patriotisk fest efter Donald Trumps ønske.

Han havde revet invitationen til Super Bowl-vinderne fra Philadelphia Eagles over. De var ikke velkomne, fordi det meste af holdet ikke ønskede at deltage i den traditionsrige lykønskning fra præsidenten. I stedet var 1000 Eagles-fans inviteret til en "fejring af Amerika", hvor nationalsangen skulle synges "højt og tydeligt", som Trump tweetede.

Hærens kor sang for. Og så skete det:

Bagest i gruppen af Eagles-inviterede satte en mand klædt i hvid skjorte og khaki-bukser knæet i græstæppet. Han gjorde ikke et stort nummer ud af det. 

Han knælede stille, mens andre omkring ham tog hånden til hjertet under nationalsangen.

Manden udførte en stille protest imod præsidentens politiske linje. Få meter fra Trumps hoveddør.

Der blev taget ét billede af manden - af TV 2. Og filmet én video af svenske SVT. Ingen andre medier opdagede manden.

Da nationalsangen var slut, rejste han sig og tog et par skridt tilbage.

Hvorfor gjorde han det? Hvad ville han sige? Ville han give sit navn?

Han ville ikke svare på spørgsmål. Han afviste høfligt det hele og forlod fejringen af Amerika, inden præsidenten talte.

En protest uden mange ord. Men en protest, der blev hørt tydeligt. Indenfor et par timer var billedet af den knælende mand ved Det Hvide Hus en historie på samtlige store amerikanske medier.

Han var gået viralt og bliver nu kaldt #Kneelingman.

Internettet enten hylder eller hader ham.

- Forestil dig. At tage et modigt og patriotisk standpunkt og så afvise at tage kredit for det. Det er den fuldstændige antitese til manden, som vi valgte til præsident, skriver Twitter-brugeren Jay Bookman som reaktion på billedet.

For nogle var han den ene sande patriot ved tirsdagens event ved Det Hvide Hus. Ham, der holdt fast i ytringsfriheden midt i et selskab, hvor synspunktet ikke var populært.

- Helten vi havde brug for, skriver flere folk.

For andre er #Kneelingman et udtryk for alt, hvad der er galt med Amerika, og den manglende respekt for flag, militær og nationalsang.

Tilbage stod, at den ukendte mand i et par timer var symbolet på den kulturkrig, som præsident Trump i nu mere end et år beredvilligt har fyret op under.

Det hele begyndte i august 2016, da NFL-spilleren Colin Kaepernick knælede under nationalsangen for at protestere mod politibrutalitet mod sorte amerikanere. Trump meldte ud, at han ville have den "søn af en kælling" fyret. Flere NFL-spillere fulgte efterfølgende Kaepernicks eksempel, og konflikten mellem de amerikanske fodboldspillere og præsidenten tog til. Trump krævede, at NFL-forbundet straffede spillerne. NFL endte dog med at ændre reglerne, så spillerne havde tilladelse til at blive i omklædningsrummet, hvis de ikke ville stå op under afspilningen af nationalsangen. Og sagen rumsterer altså stadig.

De fleste af årets Super Bowl-vindere fra Philadelphia Eagles nægtede at hilse på Trump, som det ellers er tradition efter sæsonen. Det fik altså præsidenten til at aflyse sin personlige lykønskning af holdet og sige, at spillerne havde svigtet deres fans ved ikke at komme til Det Hvide Hus. Tvisten fortsætter.

- Der er taget en beslutning om at lyve, skriver Eagles-spilleren Malcolm Jenkins.

- At male et billede af os spillere som anti-amerikanske, anti-flag, anti-militær.

I øvrigt knælede ikke en eneste Eagles-spiller under nationalsangen i løbet af deres vindersæson. Hvilket betyder, at flere knælede under præsident Trumps hyldest til Amerika i Det Hvide Hus end på Eagles’ græstæppe. Det var den ukendte mand, #Kneelingman, som nu efterlyses på de sociale medier.

Nogle skriver, de vil købe ham en fadøl, måske et årskort til Eagles’ hjemmebane, som tak for at være en hvid mand, der stod op imod præsidenten. Andre ønsker ham mindre pæne ting - blandt andet "en størrelse 47 i nyrerne", som en person skriver. Men alle har set, da han tog protesten helt til Trumps hoveddør.