Lippert

Amerikansk ambassadør i Danmark om handelskrigen: – USA bliver snydt

Ambassadør Carla Sands mener, at både Danmark og verden er blevet mere tryg, efter Donald Trump er blevet præsident.

Præsident Trumps opgør med de internationale handelsaftaler er nødvendigt for at sikre USA.

Sådan lyder det fra den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands. 

- Vi har store handelsunderskud, og dem vil vi bringe ned. Vi vil have job, vi har mistet, hjem, og jeg tror, det er det, præsidenten er i gang med at sørge for, forklarer hun i Talkshowet Lippert på TV 2 News.

Forklaringen kommer, efter USA den 1. juni indførte toldsatser på stål og aluminium, som USA importerer fra EU. EU har modsat varslet toldsatser på en række amerikanske varer samt meldt USA til handelsorganisationen WTO for at bryde de internationale handelsaftaler.

- USA spiller farligt spil, lød det fra EU's handelskommissær Cecilia Malmström i The Guardian på dagen, hvor de nye toldsatser trådte i kraft.

WTO fejler

Carla Sands mener ikke, der er tale om en handelskrig mellem USA og Europa.

Hun mener, at præsidenten er med til at sikre, at der bliver gjort op med uretfærdige aftaler, som USA har indgået tidligere.

- Jeg mener ikke, det her er protektionisme. Det handler om velbetalte job i Iowa, South Dakota, Michigan og Colorado. Der er mange danske virksomheder, som laver produkter i USA, og det glæder vi os over. Men når det kommer til toldbarrierer, så vil vi have barriererne væk og handlen bragt op.

Men hvorfor forhandler I ikke? I kunne have kommet til EU og forhandlet, I er med i WTO og er med til at lave reglerne, I havde ikke behøvet at lave denne kontrontation? spørger Søren Lippert.

- Jeg vil lade præsidenten tage sagen med WTO – for WTO gør ikke sit job godt nok. Der foregår snyd. Kina er med i WTO.

Så du tvivler på WTO's relevans eller troværdighed?

- Det er ikke min plads at gøre det. Jeg lader præsidenten gå i front. Jeg vil ikke kommentere på det, lyder det fra Carla Sands.

Skarp kritik fra Danmark

Konflikten om de internationale handelsaftaler er blot en af flere større opgør i den seneste tid. I begyndelsen af maj måned trak Donald Trump USA ud af den internationale atomaftale med Iran. En aftale som skulle sikre, at Iran stoppede sit arbejde med at lave atomvåben og som modsvar, fik de fjernet mange af de sanktioner, som blandt andet USA og Europa havde mod landet. Trumps beslutning fik dengang den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen til at kritisere præsidenten kraftigt.

- Det sender det signal: Kan man regne med, at USA vedstår sig internationale aftaler? Nu har vi klimaaftalen, som USA trækker sig fra, vi har Iran-aftalen. Det er det helt principielle problem, og det er det, der bekymrer mig mest, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, da han var gæst i Talkshowet Lippert dagen efter, USA trak sig fra atomaftalen.

Den amerikanske ambassadør understreger dog, at hun ikke mener, Danmark har noget at være nervøs for.

Forholdet mellem USA og Danmark er godt på trods af skarp kritik af den amerikanske præsidents beslutninger fra statsminister Lars Løkke Rasmussen. Video: Sissel Christine Søe

- Danmark og verden er mere sikker i dag, end før præsident Trump blev indsat. Han er en stærk og god leder, der skaber mere orden i det kaos, der er i verden, end der var før. Og Danmark og USA har et godt forhold. Jeres statsminister kan sige, hvad han vil – jeg tror på det her, siger Carla Sands.