Udland

Han blev hængt ud med navn og billede, men politiet havde ingen beviser for voldtægt

Svenske medier hængte journalist ud med navn, selvom politiet havde droppet sagen på grund af manglende beviser.

MeToo-bølgen har væltet en række magtfulde mænd verden over efter anklager om sexchikane, overgreb og voldtægt.

Men en del mænd, som blandt andre den kendte svenske journalist Fredrik Virtanen, føler, at de er blevet ofre for MeToo-bølgen.

I oktober sidste år blev Fredrik Virtanen beskyldt for sexchikane og overgreb af journalisten Cissi Wallin. Hun skrev blandt andet på det sociale medie Instagram, at Fredrik Virtanen havde voldtaget hende i 2006.

12 kvinder kom med anklager - én stod frem

Men sagen har aldrig været for retten. Politiet droppede i 2011 efterforskningen på grund af manglende beviser.

Har du voldtaget Cissi Wallin?

- Nej, absolut ikke, siger Fredrik Virtanen til TV 2, der har besøgt journalisten i Stockholm.

Tilbage i oktober tog flere svenske medier historien op. Svenska Dagbladet skrev, at 12 kvinder anklagede Fredrik Virtanen for sexchikane og overgreb. Men kun én stod frem med navn - Cissi Wallin, kvinden bag Instagram-opslaget.

Er du sikker på, at du ikke har begået overgreb mod hende?

- Helt sikker. Selvfølgelig er jeg sikker på det. Jeg har aldrig anvendt nogen form for vold eller haft sex med nogen, som ikke ville. Jeg har begået andre dumheder og sagt dumme ting, siger Fredrik Virtanen til TV 2.

Overvejede at tage sit liv

Historierne kørte som en del af MeToo-bølgen i Sverige, hvor den har haft stor effekt. Men også en bagside.

Benny Fredriksson trådte tilbage som chef for Stockholm Teater efter beskyldninger om overgreb. Anklagerne faldt senere til jorden, men inden nåede han at tage sit eget liv.

En tanke der også strejfede Fredrik Virtanen:

- Ingen har forsvaret mig. Jeg overvejede, hvordan jeg skulle tage mit eget liv.

Fredrik Virtanen mistede også sit job som kronik-skribent på avisen Aftonbladet. Noget som avisens tillidsmand nu står frem og kritiserer.

- Ifølge min mening skulle Frederik Virtanen have beholdt sit arbejde på Aftonbladet, siger Susanna Vidlund til TV 2.

Måske over grænsen

Ledelsen på Aftonbladet har skrevet i en mail til TV 2, at Fredrik Virtanen stoppede på grund af tillidsbrud. Vi har bedt om et interview for at få det uddybet, men det har avisen afvist.

Svenska Dagbladet, der lagde spalter til de anonyme anklager mod Virtanen, siger, at de ikke kan give interview om sagen i den her uge.

Feminist og journalist Maria Sveland har også nævnt Fredrik Virtanen i sine artikler i et mindre onlinemagasin. Hun erkender nu, at det måske var over grænsen.

- Det er problematisk med offentliggørelsen af navnet. Og det har jeg et ansvar for at diskutere, men…, siger Maria Sveland til TV 2.

Men hvorfor skrev du så hans navn?

- Jeg er den forkerte at spørge. Du skal i stedet gå til Aftonbladet, Expressen og Svenska Dagbladet.

Men du skrev jo hans navn.

- Hvorfor interviewer du mig og ikke de ansvarlige publicister?

Aldrig set noget lignende

I første omgang er det også de større dagblade, som Fredrik Virtanen har meldt til det svenske pressenævn.

- Jeg har været journalist i 25 år og har aldrig set lignende lynchninger. Jeg kan ikke huske noget lignende, siger han.

På svensk tv tog det dybdeborende program ’Updrag Granskning’ i sidste uge fat på mediernes dækning af Fredrik Virtanens sag. Programmet konkluderede, at medierne havde udeladt centrale dele i sagen og begået alvorlige fejl med hensyn til dokumentationen for deres påstande.

Men nogle af reaktionerne på programmet har været harske. Krimiforfatteren Camilla Läckberg lagde et billede af en lort på det sociale medie Instagram med teksten ”det her billede sammenfatter, hvad jeg mener om ’Updrag Granskning’s program’.

Ud over sagerne ved Pressenævnet kræver Fredrik Virtanen økonomisk erstatning fra en række svenske medier. Han skriver også på en bog om sagen, som udkommer senere i år.