Udland

Asteroide opdaget få timer før den ramte jorden: Se den unikke optagelse her

Meteroren blev spottet, få timer før den ramte jorden. Catalina Sky Survey

Ifølge NASA spottede Richard Kowalski fra Catalina Sky Survey (CSS) lørdag eftermiddag en asteroide, kun få timer før den ramte atmosfæren.

Asteroiden 2018 LA havde ifølge en pressemeddelelse fra NASA kurs mod Botswana nær grænsen til Sydafrika og borede sig igennem himlen med en fart på 17 kilometer i sekundet.

Den blev til en imponerende ildkugle, der kunne ses med teleskoper på den klare himmel. 

Kollisionen blev ved et tilfælde fanget på et webcam i området, hvilket kan ses herunder.

Øjenvidner beskriver, at asteroiden mindede om solen.

På vej ned faldt små stykker af, oplyser NASA, hvilket er et tegn på, at der måske kan være landet meteoritter i området omkring eksplosionen.

Asteroiden bliver kaldt 2018 LA, og den menes at have en omkreds på omkring to meter. Den blev opdaget, da den var lige så langt væk fra Jorden som Månen.

Asteroiden menes ifølge skyandtelescope.com at komme fra en større asteroide ikke langt fra jorden. Ved dens indtrængning i jordens atmosfære menes den at have taget en østlig kurs over Ny Guinea, der ligger nord for Australien, for derefter at lande i Botswana med massiv kraft.

Mange meteoritinteresserede er allerede taget til Botswana for at finde flere øjenvidner, anden data og måske være heldige at finde en nedfalden meteorit.

Dette er kun tredje gang, at en asteroide er blevet opdaget undervejs på sin bane mod jorden, hvilket vil sige, at det er et særtilfælde, skriver NASA. Det er samtidig kun anden gang, at en asteroides præcise landingskoordinater har været kendt, inden den har ramt jorden.