Udland

Ariana Grande lider af PTSD efter terrorangreb

En selvmordsbombe dræbte 22 personer kort efter sangerindens koncert i Manchester sidste år.

Den 22. maj 2017 ændredes sangerinden Ariana Grandes liv.

Kort efter hendes koncert i Manchester dræbte en selvmordsbomber 22 personer, da publikum var på vej væk fra Manchester Arena. Over et år efter fortæller hun nu om sine egne konsekvenser: At hun har lidt af posttraumatisk stress-syndrom som følge af angrebet. En depressiv tilværelse efter en nærdødsoplevelse.

- Jeg ved, at familierne, mine fans og alle andre også oplevede det i høj grad, siger hun i et interview med magasinet Vogue. 

Hun fortæller, at det længe har været hårdt for hende at tale om det i det lys, at mange oplevede den ultimative skæbne; at have mistet en af sine nærmeste.

- Jeg følte, jeg slet ikke burde tale om min egen oplevelse. Som om jeg ikke burde sige noget overhovedet, fortæller hun.

Vendte tilbage en uge senere

Otte dage efter angrebet vendte Ariana Grande tilbage til den engelske by.

Her var hun en del af en støttekoncert med blandt andre Coldplay samt Justin Bieber for at mindes ofrene og de mange sårede fra angrebet på Manchester Arena.

- Jeg vender tilbage til den utroligt tapre by Manchester for at tilbringe tid med mine fans og for at afholde en velgørenhedskoncert til ære for - og for at indsamle penge til - ofrene og deres familier, sagde hun dengang.

Ariana Grande spiller velgørenhedkoncert i Manchester, efter at 22 personer blev dræbt i et terrorangreb. Video: Jacob Carlsen

Rammer typisk krigsveteraner

Herhjemme kendes lidelsen PTSD oftest hos danske krigsveteraner, der vender hjem fra udsendelse.

En undersøgelse fra 2017 viste, at næsten hver tredje danske veteran, der har været udsendt i Afghanistan, oplever svære symptomer på posttraumatisk stress syndrom flere år efter udsendelse.

Det kendes som en psykisk ledelse, der typisk opstår efter livstruende hændelser, og det kan ifølge Netdoktor tit forveksles med en egentlig depression.