Udland

Mange dræbt i vulkanudbrud - vidne så folk blive begravet

Sort røg og aske stiger op fra vulkanen Fuego nær Guatemalas hovedstad. Mindst 62 har mistet livet.

Mindst 62 personer meldes omkommet i Guatemala, efter at en af de mest aktive vulkaner i Centralamerika søndag udspyede store askeskyer og lava i et voldsomt udbrud.

Det oplyser katastrofemyndighed i landet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udbruddet fra vulkanen Fuego skete kort før middag lokal tid. Flere nærtliggende byer og marker er dækket af et lag af aske. Sidst på eftermiddagen begyndte lava desuden at strømme ned ad vulkanens ene side.

- Vi evakuerer og kommer folk til undsætning, siger Sergio Cabañas, der er øverste chef for katastrofeberedskabet i landet.

Ifølge CNN er over 3100 mennesker blevet evakueret fra området. Og ifølge Sergio Cabañas bliver omkring 1,7 millioner mennesker på en eller anden vis påvirket af udbruddet.

Dødstal ventes at stige

Han oplyser, at foruden de døde savnes et ukendt antal personer. Myndighederne frygter derfor, at dødstallet kan stige.

En stor del af redningsindsatsen er koncentreret omkring landsbyen El Rodeo, som ifølge Cabañas er ramt af en "flod af lava".

- Der er sårede, forbrændte og døde mennesker, siger han.

Temperaturen i lavastrømmen er målt til omkring 700 grader, oplyser Guatemalas seismologiske institut til nyhedsbureauet AP.

Fire personer omkom, da lava satte ild til et hus i El Rodeo, oplyser Sergio Cabañas. Desuden er to børn brændt ihjel. Et andet offer blev fundet liggende på en gade i El Rodeo.

Myndighederne evakuerer folk fra byen El Rodeo.

Øjenvidne: Familie er nok blevet begravet

BBC har talt med en kvinde, der befandt sig i en af de landsbyer, der blev ramt af lava. Hun fortæller, at hendes familie formentlig er blevet begravet.

- Det var ikke alle, der slap væk. Jeg tror, de blev begravet, siger hun.

Hun fortæller, at hun slap væk, fordi hun så lavaen komme strømmende gennem majsmarkerne ned mod familiens hus.

Guatemalas præsident, Jimmy Morales, vil erklære landet i undtagelsestilstand på grund af det voldsomme vulkanudbrud nær hovedstaden.

Lufthavn lukket

Som et forvarsel om udbruddet begyndte store mængder sort røg og aske at stige op fra vulkanen tidligt søndag.

Katastrofeberedskabet valgte derfor at evakuere omkring 100 personer fra området nær den aktive vulkan, der ligger cirka 40 kilometer sydvest for hovedstaden Guatemala City. Og små mængder aske er nået hele vejen til hovedstaden.

Vulkanen ligger også tæt på Antigua, der er populær blandt turister på grund af dens mange bygninger fra kolonitiden. Gæster og medarbejdere i en golfklub nær Antigua var blandt de evakuerede.

Desuden er den internationale lufthavn i hovedstaden blevet lukket på grund af de store mængder røg og aske, der driver ind over byen.

Både politi og militærfolk er sat ind i store tal for at begrænse skaderne og dødsfaldene.

Udbruddet er ikke slut endnu. Ifølge Eddy Sanchez, direktør for Guatemalas seismologiske institut, er der fortsat eksplosioner fra Fuego. Han advarer også mod forestående mudderskred.

Også danskere i området skal naturligvis være forsigtige. Udenrigsministeriets Borgerservice advarer folk på Twitter, og opfordrer folk til at holde sig orienteret.