Udland

Dette billede af en saudisk prinsesse skaber debat om kvinders rettigheder

En saudiarabisk prinsesse har sat sig bag rattet i Vogue. Men hendes egen familie har indført det køreforbud for kvinder, som der nu gøres op med.

En ung saudiarabisk kvinde poserer bag rettet i en rød cabriolet i den arabiske ørken. Hun er iført kørehandsker, en hvid dragt og matchende stiletter. 

Dette er billedet på forsiden af arabisk Vogue, et af verdens mest læste og indflydelsesrige modemagasiner. Men det møder nu kritik fra flere sider. 

For kvinden på billedet er ikke hvem som helst. Hun er prinsesse. Hendes navn er Hayfa bint Abdullah al-Saud, og hun er en af de mere end 30 børn, som den nu afdøde kong Abdullah efterlod ved sin død i 2015.

Prinsessen er blevet forsidekvinden på juniudgaven af Vogue i forbindelse med modemagasinets tema, som Vogue selv formulerer som "en hyldest til de banebrydende kvinder i Saudi-Arabien".

"Driving force" (drivkraft red.) er overskriften på den forside, som prinsessen har indtaget, og den henviser til en omstridt lov, der betyder, at kvinder fra den 24. juni officielt må sætte sig bag rattet i Saudi-Arabien. Hidtil har det været forbudt for kvinder i landet at køre bil. 

Hayfa bint Abdullah al-Saud på forsiden af juniudgaven af arabisk Vogue.

Banebrydere er fængslet

Men samtidig har den kongelige familie, som prinsessen tilhører, fængslet en lang række aktivister den seneste tid. Aktivister, der netop har stået i frontlinjen for de reformer, som er ved at blive indført i det stærkt konservative land. 

Blandt disse er Loujain al-Hathloul, som i 2014 blev tilbageholdt i 73 dage, efter hun forsøgte at køre fra De Forenede Emirater til Saudi Arabien, og Aziza al-Yousef, som samme år skabte opmærksomhed og debat ved at køre bil på en motorvej i Riyadh, hovedstaden i Saudi-Arabien.

Den kontrast har fået kvinder over hele verden til at gå til tasterne for at påpege den åbenlyse modsætning. Mange synes ikke, at prinsessen er et passende ansigt til at markere reformen.

Vogue hvidvasker af brud på menneskerettigheder

Forsidebilledet er også faldet Amnesty International for brystet. 

- I stedet for at hylde saudiarabiske kvinder ved at være bannerfører for de modige kvinderettighedsaktivister, som de tilbageholdte kvinder Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan, og Aziza Yousef, som spillede en afgørende rolle i kampagnen for kvinders basale rettigheder til at køre, har Vogue Arabia udgaven i stedet bidraget til hvidvaskningen af de fortsatte brud på menneskerettighederne i Saudi Arabien og isolationen af de modige kvinderettighedsforkæmpere, siger Kareem Chehayeb fra Amnesty International til The Independent.

Også på Twitter har adskillige brugere reageret med vrede, hvilket kan ses herunder.

Vogue svarer igen

Kritikken har nu fået Vogue til at forsvare beslutningen. I en udtalelse til BBC siger Vogue Arabias chefredaktør, Manuel Arnaut, at forsiden "fremhæver og diskuterer centrale problemer i relation til kvinder i den arabiske verden" og at valget af prinsesse Hayfa "hjalp med at forstørre budskabet".

- At informere om og initiere sundhedsdebatter omkring meningsfulde emner er en prioritet for os, og vi valgte derfor at lægge vægt på dette med et ikonisk og stærkt billede, som til fulde opfylder sig formål: At bringe fokus på regionen og kvinders rolle i det saudiarabiske samfund.

Toppen af isbjerget

Men selv om det kan virke besynderligt for mange, at Saudi-Arabien på den ene side giver kvinder flere rettigheder og samtidig fængsler dem, som kæmper for rettighederne, så er Saudi-Arabien et mere komplekst land end som så. 

Det forklarer mellemøst-korrespondent på TV 2 Steffen Jensen. 

- Nu er Saudi Arabien jo ikke noget demokrati, og der er heller ikke nogen fri og kritisk presse i landet. Så den saudiske kongefamilie finder det fornødent at begrunde, hvorfor de gør, hvad de gør, siger han. 

Alligevel mener Steffen Jensen ikke, at omverdenen bør undervurdere den udvikling, der i disse dage er i gang i Saudi-Arabien. 

- Kvindernes ret til at køre bil er bare toppen af isbjerget på de mange reformer, der er på vej. De sætter spørgsmålstegn ved og udfordrer meget indflydelsesrige og stærke kredse blandt de konservative i Saudi-Arabien. Kredse, som går langt ind i kongefamilien, uddyber han. 

Kongefamilien bestemmer

Samtidig påpeger Steffen Jensen, at hvis Saudi-Arabien lader kvinderne bryde reglerne og køre bil, før de nye regler er trådt i kraft, så vil konservative kredse være hurtige til at bruge det som argument for at reformprocessen ikke har den ønskede effekt, men i stedet skaber kaos.

Derfor har kongefamilien intet andet valg end at håndhæve loven indtil da.

- Næsten for at beskytte reformprocessen er man nødt til at sikre, at det sker ordnet og under kontrol. Alle skal kunne se, at det stadig er kongefamilien, der beslutter, hvad der skal ske og hvornår, siger Steffen Jensen. 

Et nyt arabisk forår

Faktisk er der med den nye lov nærmest tale om et arabisk forår i Saudi-Arabien, omend revolutionen i denne forbindelse snarere kommer oppefra etablissementet end nedefra befolkningen, som det var tilfældet i andre arabiske lande, mener TV 2s mellemøstkorrespondent. 

Men billedet af den saudiarabiske prinsesse på forsiden af modemagasinet, trækker også tråde til andre problematikker i Saudi-Arabien.

Økonomien er dårlig, og ifølge Steffen Jensen er op mod 70 procent af den 30 millioner store befolkning under 30 år. Heraf er 25 procent uden arbejde. 

- Sagen er, at Saudi-Arabien er fanget som en lus mellem to negle. Det står meget klart for dem, at de må have den unge generation med ind i økonomien. Og det gælder også kvinderne, siger Steffen Jensen. 

Men forandringer sker ikke fra den ene dag til den anden. Der er tale om en kæmpemæssig proces. 

- Det er den saudiarabiske supertanker, som er i gang med at ændre kurs. Og hvis det skal ske uden at det hele kollapser om ørene på kongefamilien, skal det ske meget langsomt og varsomt, siger han.

Befolkningen er ikke i nærheden af Vogue

I mellemtiden har Vogue-forsiden med den saudiarabiske prinsesse i sig selv ikke fået nogen større betydning i Saudi-Arabien, vurderer Steffen Jensen. 

Årsagen er blandt andet det faktum, at størstedelen af befolkningen aldrig vil komme i nærheden af modemagasinet. Og den lille del af befolkningen, som skulle komme i besiddelse af Vogue, vil formentlig synes, at det er fantastisk at se deres prinsesse på forsiden. 

- Det er jo ikke hvilken som helst prinsesse. Og der er også en lang række andre fremtrædende saudiske kvinder, der portrætteres i magasinet. Det i sig selv viser, at kvinder er blevet en faktor i Saudi-Arabien.

- Selvom menneskerettighedsaktivister måske synes, at den her specifikke prinsesse ikke har stået i front i kampen for kvinders rettigheder, så er det alt andet lige - for aktivister i Saudi-Arabien og dem der kæmper for kvinder - vigtigt at have kongefamilien med - snarere end at have den imod sig, slutter Steffen Jensen.

Hvad siger prinsessen?

Og prinsessen selv, hvad siger hun?

- I vores land er der nogle konservative, som frygter forandring. For mange er det det eneste de kender til. Personligt støtter jeg forandringerne med stor entusiasme, siger Hayfa bint Abdullah al-Saud til Vogue.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt det snart vil være prinsessen, som kører prinsen hjem, kommer svaret promte fra forsideprinsessen:

- Jeg vil vildt gerne køre. Men ikke i myldretiden.