Udland

USA mødt med stor vrede til G7-møde - handelskrigen er tæt på

Finansministre i EU og Canada lægger ikke fingrene imellem i deres kritik af USA's straftold.

Fronterne mellem USA og EU, Canada, og Japan er nu for alvor ved at blive trukket skarpt op.

På et G7-møde i dag i skisportsstedet Whistler i British Columbia i Canada blev den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, mødt af stor vrede fra de andre lande i Nato-alliancen. 

- Finansministrene og guvernørerne fra centralbankerne bad USA's finansminister om at kommunikere deres enstemmige bekymring og skuffelse, hedder det i en fælles erklæring fra Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritannien, Japan og Canada. 

Klager til handelsorganisation

USA indførte med virkning fra i går, den 1. juni, en straftold på stål og aluminium fra EU-landene, Canada, Japan og Mexico.

EU og Canada har bebudet, at man vil svare igen med højere toldtariffer på udvalgte amerikanske varer.

Samtidig har både EU og Canada indgivet en klage til verdenshandelsorganisationen WTO om, at man vil have den amerikanske straftold erklæret ulovlig. 

Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, advarede sin amerikanske ditto, Steven Mnuchin om, at USA kun har få dage til at forhindre en handelskrig med sine allierede. 

Det er USA's ansvar at forhindre, at toldsagen løber helt af sporet, mener han.

USA mod alle de andre

Tidligere har det været anslået, at det vil kunne komme til at koste næsten 90 procent af EU's ståleksport til USA.

EU har udarbejdet en ti-sider lang liste med importvarer fra USA, der nu kan blive toldbelagt til en værdi af knap tre milliarder euro. 

Dermed er båndene på tværs af Atlanten alvorligt tæt på at risikere at blive kappet over. 

Japan blander sig

Japans finansminister Taro Aso kaldte den amerikanske beslutning om at indføre straftold på stål og aluminium for "dybt beklagelig".

- Det var USA mod alle de andre i dag. Det sker ikke så ofte på G7-møderne, siger Aso ifølge Reuters.

- Vi er nødt til at finde en vej for at komme igennem det her. Det blev klart meldt ud fra alle siger, og jeg tror, at det var et budskab, Steven Mnuchin kunne forstå, siger den tyske finansminister Olaf Scholz. 

Hos Dansk Industri håber man på en reaktion fra EU, der sætter "hårdt mod hårdt".

- Trump og andre i verden skal ikke tro, de kan få fripas til at handle WTO-stridigt. Så risikerer man, at det breder sig som ringe i vandet, har underdirektør Peter Thagesen fra Dansk Industri sagt til Ritzau.