Udland

Tysk partileder vækker harme efter udtalelse om Hitler og naziregimet

Naziregimet var bare en fuglelort i Tysklands historie, siger partilederen Alexander Gauland.

Han har gjort det før, den 77-årige Alexander Gauland.

Frem mod, at han i december blev valgt som leder i det højrepopulistiske parti AfD, satte han ad flere omgange sindene i kog i Tyskland.

Ved et lukket valgmøde i den østlige delstat Thüringen sagde han blandt andet, at tyskerne bør huske på deres soldaters indsats under Første og Anden Verdenskrig med stolthed.

- Hvis franskmændene med rette er stolte af deres kejser, og briterne er stolte af Nelson og Churchill, så har vi også ret til at være stolte af det, de tyske soldater har opnået i to verdenskrige, sagde han under mødet. 

Ved andre lejligheder har politikeren også vakt furore ved at udtale, at tyskerne ikke længere skal gå og skamme sig over fortidens nazistiske styre, og at Tysklands minister for indvandring "bør sendes tilbage til Tyrkiet", hvor hendes forældre kommer fra.

Gauland: - Glorværdig historie

Nu er den gal igen.

Ved et nyt møde i Thüringen, denne gang for AfD's ungdomsorganisation, har Alexander Gauland leveret endnu et kontroversielt udsagn.

- Hitler og naziregimet var kun en lille fuglelort i 1000 års glorværdig tysk historie, siger Gauland, som ikke benægter, at der er et tysk ansvar for den årrække, hvor landet var underlagt et nazistisk diktatur. 

- Ja, vi erklærer os skyldige i ansvaret for de 12 år. Men vi har en gloriøs historie, og en, mine kære venner, som varede længere end de forbandede 12 år, siger lederen af Altertive Für Deutschland. 

Kraftige reaktioner

Udtalelserne udløser kraftige reaktioner overalt i det politiske landskab i Tyskland. 

- 50 millioner krigsofre, holocaust og den totale krig er for AfD ikke mere end en fuglelort. Det er sådan, partiet i virkeligheden ser ud bag sin borgerlige facade, udtaler Annegret Kramp-Karrenbauer, der er generalsekretær i forbundskansler Angela Merkels parti, CDU.

- Dette er en skræmmende trivialisering af nationalsocialismen. Det er en skændsel, at sådanne mennesker sidder i forbundsdagen, siger SPD's generalsekretær Lars Klingbeil. 

Også Marco Buschmann, parlamentarisk leder af FDP's parlamentariske gruppe i det tyske parlament, fordømmer udtalelserne.

- Enhver politiker, der bevidst forsøger at minimere nazistdiktaturet og Holocaust, giver en klar indikation af, hvor uhyggelige visioner han har for Tyskland, siger Buschmann.

Skepsis mod EU og indvandring

AfD blev grundlagt i 2013 og slog sig op på skepsis mod EU og senere kritik af indvandring og islam.

Flere af partiets spidskandidater benægter Holocaust. Her blev mindst seks millioner jøder mellem 1941 og 1945 ofre for nazisternes racepolitik. 

AfD er det største oppositionsparti i forbundsdagen med over 90 mandater. Ved valget i Tyskland i september sidste år fik partiet 13 procent af stemmerne, blev Tysklands tredjestørste parti og kom ind i forbundsdagen for første gang. 

Dagen efter den store valgsucces meddelte partiformand Frauke Petry, at hun ikke ville sidde i parlamentet med sine partifæller.

Kort efter trak hun sig pludselig fra posten, hvilket gjorde at den erfarne Alexander Gauland blev kørt i stilling som partileder.