Udland

Spaniens premierminister trækker sig efter mistillidsafstemning

Den socialistiske partileder, Pedro Sanchez, tager over, efter der er stillet et mistillidsvotum til den siddende premierminister, Mariano Rajoy.

Et flertal i det spanske parlament i Madrid har stemt for et mistillidsvotum mod landets siddende, konservative premierminister Mariano Rajoy, som dermed træder tilbage.

180 stemte for, mens 169 stemte imod. Én person afstod fra at afgive sin stemme.

Kort før den planlagte afstemning erkendte premierministeren selv sit nederlag i en tale i parlamentet, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Det er sandsynligt, at der er flertal for et mistillidsvotum, hvilket betyder, at hr. Pedro Sanchez vil blive ny premierminister, sagde han i parlamentet med reference til den socialistiske partileder Sanchez.

- Det har været en ære at efterlade Spanien bedre, end jeg fandt det. Tak til alle jer spaniere og held og lykke, siger Mariano Rajoy.

Overlader post til socialistisk parti

Pedro Sanchez ønsker at indgå i en overgangsregering i en kortere periode, som blandt andet skal prøve på at få vedtaget en uddannelsesreform. Herefter ønsker den socialistiske partileder at udskrive nyvalg - andre partier i parlamentet ønsker dog, at nyvalget allerede skal komme nu. Pedro Sanchez forventes at overtage premierministerposten på mandag.

Ifølge TV 2s korrespondent Jeppe Krogager er det en meget højreorienteret socialistisk leder, der tager over:

- Han kommer blandt andet til at føre den økonomiske politik og den vedtagede finanslov videre, siger Jeppe Krogager.

Mistillidsafstemningen begyndte klokken 11.01 i det spanske parlament, hvor hvert parlamentsmedlem ét efter ét rejste sig for at tilkendegive, om de havde tillid til den siddende premierminister og regering.

Det kræver mindst 176 ud af 350 stemmer i det spanske underhus for at få flertal, og selvom afstemningen tog mere end en halv time, var der ikke meget spænding undervejs. Flertallet mod Mariano Rajoy blev nemlig allerede sikret sent torsdag eftermiddag, da det baskiske parti PNV oplyste, at dets medlemmer ville støtte den fremsatte mistillidsdagsorden.

- Sanchez har bygget er flertal op mod den nu forhenværende regering med et kludetæppe af små, ikke mindst separatistiske bevægelser. Han bygger sit flertal på blandt andet baskerne og separatistiske catalanere, som ønsker at løsrive sig fra Spanien, siger Jeppe Krogager.

Korruptionssag har sendt parti ud i krise

Rajoy og det konservative parti Partido Populars krise er udløst af en korruptionssag mod en række personer med tilknytning til partiet, som blev afgjort i sidste uge. 

29 personer blev dømt for blandt andet skatteunddragelse, misbrug af offentlige midler og magtmisbrug, heriblandt en af Rajoys tidligere rådgivere. Det fik straks de øvrige partier i parlamentet til at reagere, og det socialdemokratiske oppositionsparti, PSOE, fremsatte en mistillidsdagsorden. 

Mariano Rajoy har siddet som premierminister i Spanien siden 2011, hvor en af hans største politiske opgaver var at rette op på den spanske økonomi efter finanskrisen i 2008.